Kistalight Light Jukebox Prolog
And if we're talking
I'm gon' tell you the truth, yeah (Stockholmsvy Hannes ft Waterbaby)
Vi skapar en jukebox, 100 låtar, en spelmaskin får illustrera bitar och skärvor ur vår egen biografi, analog istället för digital form.
Skivor (sidor) istället för spellista!
Intro (prolog) med Accelerator Light, en bit konceptkonst, och sedan en memoar med vandring från barn, ungdom till medelålder och panschisliv.
Start med ett besök i den nya konsthallen på Stockholms Universitet i Frescati. Det är den gamla fysikinstitutionen, en skapelse av fysikern med röntgenblicken, Manne Siegbahn, som blivit konsthall och café.
Viss osäkerhet med att hitta det gamla labbet när jag kliver upp ur tunnelbanan, tror att det ligger längre in på Campus än det gör!
Frescati har vuxit från den tiden när Kistalight var student där i början av 1890-talet!
Numera fungerar området som en invuxen park med mycket grönska, trevligt, med sina institutioner, de sex punkthusen, Aula Magna, SU bibliotek, Gröna Villan, Sportcentret och labben bort mot Lappis.
Allt är i dag en härligt invuxen park och Campus.
Visar sig att det är riktigt lätt att hitta Manne Siegbahns gamla labb.
Håll till vänster efter att du klivit upp ur T-banan så ser du snart tegelkåken där det experimenterats med högenergi, partikel och kärnfysik under åren när folkhemmet var på uppgång.
En bright plats att starta en minnesvandring på!
Här från konsthall Accelerator och deras första konceptuella utställning och möte med besökare.
Cool Café på Accelerator, ser ut att vara gott om smoothies, juice, nyttiga mackor, turkisk yoghurt med nötter och honung, wow, och annat PK-käk. Caféet har gradänger och ser ut att vara en del av en föreläsningssal från det gamla labbet.
Här har säkert skarpa hjärnor i fysik samlats för genomgång av laborationer och experiment under åren.
Kistalight said ...
Accelerator Light Den storögda flickan
I trappan ned efter entrén träffar Kistalight den första personen att samtala med, hon kallas tolk i utställningen som heter This Progress och är en serie samtal mellan fyra generationer som besökaren får delta i.
Flickan som möter mig kan vara i tioårsåldern och hälsar mig välkommen genom att ta i hand (före Covid) och presentera sig, reportern inom mig slumrar så jag kommer inte ihåg namnet, och hon undrar om jag gjort några framsteg den senaste tiden?
Kistalight blir så glatt överraskad av den oväntade frågan att jag börjar prata om min tennis.
Har jag inte trots allt utvecklat min backhand de senaste åren?
Kistalight visar den storögda flickan hur man ska slå igenom sin enhandsfattade backhand.
Dra ditt racket snett bakom ditt huvud, ta hjälp av vänster hand så att det liksom blir början av en dubbelfattad backhand innan du släpper iväg ditt racket för en swing.
Är bollen djupare ned i banan försök och gräv upp slaget!
Kistalight visar visar på liknande sätt hur jag slår igenom min forehand medan jag samtidigt rör på fötterna.
Vår storögda flicka frågar hur länge jag har spelat tennis?
Sedan 1993 säger Kistalight så det är mer än 25 år.
Du måste vara väldigt intresserad av din sport säger vår storögda flicka.
Visst säger jag som just för dagen har spelat en erbarmlig match, där min backhand inte alls fungerat. Kistalight kommer fel till bollen mest hela tiden med urusel tajming och förmår inte vänta ut bollen.
Tennis är färskvara säger jag till vår lilla storögda tjej och det är inte säkert att man gör framsteg hela tiden.
Det är liksom lite upp och ner och ibland undrar man varför man har hållit på att spela i mer än 25 år?
Men väldigt upplivade blir vi av vårt förtjusande samtal.
Härligt med någon som ser en med en ny generations ögon!
Kistalight said ...
Accelerator Light En ung Konststudent
När vår storögda lilla tjej lämnar budkavlen, Kistalight, vidare för nästa samtal i This Progress är det en något äldre tjej, tolk, som tar vid. Hon har, grön, orange, lila hår och hon ser ut som en ung konststudent.
I det militära när vi var unga och gjorde lumpen hade vi förkortningar för färger. En gråbrun grön skjorta fick beteckningen grbrgr. Flickans hår kunde kanske kallas orgrli men alldeles säkert sätter det färg på tillvaron.
Vi rör oss i olika vita rum, trappor och genom samtalet kommer jag i rörelse utan att ha koll på vart vi går.
Snart pratar vi om skrivande och jag hävdar att skriva är ett sätt att skaffa kunskap, rent av att forska medan vår unga tjej med orgr lila håret berättar att hon under några år skrev dagbok men att det till slut blev klyschigt, formellt och platt så att hon slutade skriva.
Dagbok kan vara bra säger jag för att minnas vad man har gjort, (när, var, hur) men att skriva för att söka kunskap, få syn på och upptäcka något nytt eller något överraskande kräver ett aktivt skrivande. Du ska ha kärna (substans och innehåll) och du vet inte riktigt vad det leder till.
Kistalight berättar för vår tjej med det orgr lila håret att jag bloggar och just nu försöker skriva om min barn och ungdom och vad som formade mig de första åren speciellt när jag lärde mig till målare, pluggade och gjorde mitt gesällprov men något skaver och jag har svårt att få till berättelsen.
Hm ... hm det är det som skaver som naturligtvis är min berättelses kärna som det gäller att gräva fram som en vilsen backhand!
Eftersom Kistalight tenderar att tro att alla i vår omgivning är yngre än de är. I skolan när jag hade föräldrasamtal, åren innan jag blev panschis, såg mammorna allt yngre ut, precis som de just har gått ut i arbetslivet, studenter ser ut som gymnasister, gymnasister ser ut som kids på högstadiet och Kistalight ser ut som ...?
Jag frågar vår unga trevliga tjej om hon är konststudent.
Vilket stämmer alldeles exakt när hon till vardags studerar på Kulturama.
Dessutom lovar hon att titta in på min blogg.
Kistalight said ...
Accelerator Light En Magister Kandidat
På tredje etappen bryts mönstret en aning på vår vandring!
Ung kille dyker upp, äldre än vår tjej med or gr lila håret.
Här blir det pang pang frågor i samtalet!
Tycker du att Artificiell Intelligens, AI, kan skapa lika vacker och skön musik som Mozart eller Brahms smattrar vår kandidat.
Kistalight blir återigen överraskad av den oväntade frågan och tänker till.
Svaret påminner en del om funderingarna om aktivt skrivande!
Äkta och vacker musik har alltid sin egen omisskännliga ton, egen rytm, överraskande vändningar, humor och lek, drama eller sorg och originalitet.
Stor konst i litteratur, måleri eller i musik kan aldrig kopieras eller skapas av en robot eller AI-intelligens som repeterar en bank av källkoder och inte förmår intellektuella språng som även är kärnan i att söka kunskap.
Vår pang pang frågande unge kille pangar på med sina frågor samtidigt som vi går ned och uppför trappor, intellektuell berg och dalbana, Och Kistalight tänker till ännu en gång.
Okej vem vet en vacker dag kanske AI-intelligensen lever sitt eget liv!
Om AI skapar ett vackert musikstycke, stor litteratur eller konst ligger det i lyssnarens öron eller betraktarens ögon (sinnen) om det är stor konst!
Det är du själv som bestämmer över din upplevelse.
Vår unge kille, tolk, med skjutjärnsfrågorna som till vardags studerar Idéhistoria och skriver på en master, (vi har frågat vad vår tolk gör) ser nöjd ut över svaret innan nästa tolk tar över i verket This Progress.
Kistalight funderar på att leka lite i genren, Just for Fun, och skapa sig en avatar som bloggare. En namne som genom AI får stå som signatur för vårt skrivande, så klämmer vi in si så där 1000 texter från vår blogg som får fungera som ide' bank och bestämma ett antal parametrar. Sedan är det bara att mata på, trycka på knappen i din Chatbot GPT.
Vips har du din text, men har den någon själ, tonträff, humor, insikt eller uttryck för kunskap?
Kistalight said ...
Accelerator Light En Lektor i Humaniora
Visste du vad du skulle bli när du var i tioårsåldern frågar vår nästa guide?
Nu har vi kommit upp i åldrarna!
Vår tolk är en äldre kvinna, verserad, och hon får svaret att det hade Kistalight inte en aning om.
Däremot hade jag ett starkt driv genom mitt idrottande, jag sysslade med alla möjliga bollsporter, mest ishockey och fotboll ute i förorten Östberga.
Här var det deltagande i S:t Erikscupen, diverse skollag, spontanfotboll och på fritiden läste jag Rekord-Magasinet och All-Sport.
Där en av de återkommande berättelserna var den om en hyvens kis från arbetarklassen, gärna från bruksort, som spelade upp sitt lag till Allsvenskan, vägrade att bli värvad till en storklubb, utan höll fast vid sina gamla kompisar och laget.
En hyvens kille bliv vid din läst!
Något spillde även allt bolltrillande över på skolarbetet. Det fanns ett driv även för pluggandet som blev ett ett kulturintresse i årskurs nio.
Tack skolan och lärarna!
Vår guide, tolk, som är den sista i vår vandring genom Accelerators lokaler, pratar om samtalet som kunskapsform medan vi vindlar vidare genom det gamla labbets lokaliteter.
Kistalight blir glatt överraskad av sin insikt!
Aha, vilket driv som skapades av mitt idrottande i den tidiga ungdomen!
Sedan kom vi att samtala om akademiska studier, min ciceron, tolk, är lektor på Stockholms Universitet och jag kommer jag att tänka på en stark läsupplevelse med identifikation. En lärd bok med lätt hand om Existentialismen, At the Existentialist Café Freedom, Being & Apricot Cocktails av Sarah Bakewell.
En vanlig tjej bortom den akademiska världen som blev intresserad av Sartre och existentialismen.
Vilket skapade ett driv för henne i ungdomen så att hon gick från att vara en dropout, hippiehäng, till att ägna sig åt studier som räckte ända till en doktorsexamen i filosofi.
Vilket får Kistalight att undra om det inte vore så dumt med en grundkurs i Teoretisk eller Praktisk Filosofi?
To Be In Progress i tillvaron!
Hannes ft Waterbaby Stockholmsvy
Kistalight arbetar med att skapa en Jukebox med arbetsnamnet Kistalight Jukebox, analog istället för digital, som sig bör ska en jukebox innehålla 100 låtar blir då 50 skivor, jfr gamla singlar med A och B-sida!
ReplyDeleteOvan är det introt till vår Jukebox!
Låt nr 1 A-sida Stockholmsvy Hannes ft Waterbaby
Så här kan det också se ut, från Kistalight Jukebox!
ReplyDeleteSheet nr 1 Kistalight Jukebox
A-sida Stockholmsvy Hannes ft Waterbaby
Där sheet betyder; se skiva
disc, disk, slice, top, plate, sheet då i en ganska poetisk betydelse!