Fina framgångar eller uppgivna uttryck (faces) hos våra skidtjejer?
Hur som helst bra resultat i de enskilda loppen för både Linn Svan, Jonna Sundling och Frida Karlsson och visst vann de poängcupen även om de inte kom på pallen (The Podium) efter den rackarns klättringen i slalombacken Alpe Cermis ... puh!
Attjo!
Spelar roll?
Tur att det finns Tour de Ski!
Kistalight intar fåtöljen och följer våra svenska tjejer och ibland killarna på tur i Alperna de första dagarna på nya året.
Taktik, inta soffan helgen redan före jul, förkylning, dagen innan lätt feber, kolla på Ski Classic från Sydtyrolen med La Venosta Criterium. Bedövande vacker natur med alptoppar och dalgångar, solen skiner, ensam skidåkare Ida Dahl som stakar sig fram i klassisk stil genom naturen, sedan kommer flera, det blir liksom en älgvandring som öppnar upp söndagsmorgonen, ackompanjerat av Anders Blomqvist trygga expertkommentarer.
Se hur Ida utvecklat sin skidåkning sedan förra säsongen hon håller ihop tekniken bättre, hon har gnuggat med de tekniska detaljerna och skaffat sig ytterligare kraft och kondition inför den sista backen som inte är någon Lisa på den här höjden.
Härligt att höra den trygga rösten långt bort från krig, klimatkriser, pandemier och dålig samhälsekonomi!
I Sydtyrolen skulle man leva, åka på tur under vintrarna, njuta av goda grytor och kraftfullt vin från trakten och kanske syssla med biodling under somrarna i de bördiga dalgångarna.
Vore något för en panschis!
Ski Classic kan fungera som intro, innan vi tar oss an Tou de Ski, älgvandring för långluffare på skidor med prövningar på hög höjd, allra först kom Ida Dahl som tycks greja åkningen på The level on high altitude, alldeles utmärkt.
Tillbaka till Tour de Ski, Kistalight fortsätter att tjusas av alpmiljöerna, här Sydtyrolen eller Trentino-Alto Adige, Italiens nordligaste region och två autonoma (hög grad av självständighet) provinser som tidigare tillhörde gamla dubbelmonarkin Österrike-Ungen. En stormakt och kejsardöme i Europa fram till första världskrigets slut och Trentino-Adige blev 1919 en del av Italien.
Alto-Adige den nordliga delen är mer dominerad av tysk kultur, tyska språket, surkål, strudel och gotiska kyrkor. Trentino den sydliga delen domineras av italiensk kultur och av italienska språket. Hela regionen är en välmående del av Italien men det finns spänningar mellan de etniska grupperna, tyskar och ofta högernationalistiska italienare. De senare som förespråkar mer självstyre, Lega Nord, medan aktivistiska tyskar (Tyrolerpatrioter) mer har flytt regionen.
Turism, vandring på sommaren och skidåkning vinter, dominerar ekonomin, medan jordbruk och vinodling är en del av basen. Det finns (fanns) även del mineralutvinning och det finns orter för den geologi-intresserade som är perfekta för exkursioner.
Mystiska dalgångar och alptoppar där få har bestigit toppen, Sydtyrolen har sin magi. Tour de Ski startar i Toblach. Kistalight plockar fram sin guidebok, Rough Guide, från tidigare besök i Italien, det är roligare med överblickande kartor än med Google Map! Hittar inte fram till platsen förrän jag förstår att det är de italienska namnen som gäller, Dobbiaco ska det vara, men på Tour de Ski gäller det tyska namnet.
Tour de Ski som har hämtat inspiration från de stora cykelloppen, Giro D`Italia och Tour de France är ett lopp där du räknar den sammanlagda tiden på alla etapper men det finns massor av olika poäng att tävla om och distanser att vinna. Åkarna bryr sig väl inte om romantiska föreställningar om Sydtyrolen, fantastiska vyer över alptoppar eller historia med drama och politiska spänningar mellan lokala tyskspråkiga patrioter (tyrolare) och italienska fascister.
Det går bra för di svenske i Toblach, Linn Svan vinner sprint för första gången efter sin långa skadeperiod (kul) och Jonna Sundling kommer tvåa, bägge tjejerna är sedan med i totalen tillsammans med Frida Karlsson efter helgen (3-4-7).
Nästa turstopp Davos i sydöstra Schweiz, klassisk vintersportort och fashionabel plats för möten mellan storfinansens toppar. Här huserar också Davos HC klassiskt ishockeyklubb som är värd för en av ishockeyvärldens äldsta turneringar, Spengler Cup, första turnering 1923 bara NHL i Nordamerika är äldre. Canada som landslag deltar ofta med spelare från Europa men just i år kring nyår vann Davos HC som slog ut Frölunda HC i semifinal, något för en kalenderbitare som läste Rekord-Magasinet som mycket ung sportfan, berättar även något om hur gammal man är och visar en faiblesse (svaghet) för gamla klassiska sportorter (kul?).
Linn Svan vinner sin andra raka sprint (kul) obesegrad i klassen och i sammandraget ligger tjejerna väl till Jonna, Frida och Linn (3-5-7) nästa stopp Val de Fiemme. Fin sprint även av Edvin Anger som kommer tvåa och tar sin första pallplats (kul)!
Hur kul som helst kul att komma till Val de Fiemmme, målgång för Tour de Ski, kommande skidort för OS i Milano 2026 och en pilgrimsort med museum för geologer som samlar stenar av calsit och fossiler från klippiga Dolmiterna, men våra atleter på skidor har säkert en annan focus än dolmitiska mineraler.
Fortsatt fina resultat från tjejerna; Linn etta, Frida tvåa och Jonna fyra på 15 km klassisk masstart under lördagen.
Klättringen sista dagen uppför Alpe Cermis, ett kraftprov när kvarvarande åkare leds i masstart i Fristil, 10 km, fram till foten av slalombacken, likt en skock får inför klippning, de svenska tjejerna Jonna och Linn är ännu för orutinerade klättrare och hänger inte med uppför branten, Frida med något mer rutin har inte den rätta styrkan för dagen, tur att hon inte tar ut sig till gränsen för att svimma av, slutar fyra i totalen, och även något liknande för Jesse Diggins som ändå vinner totalen utan att svimma i målgång.
Grattis Diggins och ändå kul för de svenska tjejerna Frida, Linn och Jonna som slutar 4, 5 och 6 i totalen, blir bra tillskott i hushållskassan.
Klirr i schweizerfranc liksom ...!
Kul att upptäcka en region med så mycket storslagen natur, alptoppar, dalgångar med branta sluttningar, bergskedjor med häftiga vattenflöden och storstilade serpentinvägar dessutom med en spännande nutidshistoria.
ReplyDeleteGammal stormakt Österrike-Ungern som faller samman efter ww1 1918 och året efter får lämna en landsdel ifrån sig Sûdtyrolen till de vinnande segrarmakterna där Italien ingår. Südtyrolen som språkligt, kulturellt bra mycket är en del av Österrikes Tyrolen även om det är mäktiga bergskedjor som delar regionerna.
Südtyrolen tillhörde även Frankrike tillsammans med delar av Venetien och Lombardiet under tidigt 1800-tal och Napoleons erövringar där även det franska språket hade stort inflytande, åtminstone i Lombardiet.
Under fascismen och Mussolini från 1923 införlivades Südtyrolen med storitalienska planer och drömmar och Musse försökte göra regionen mer italiensk med inflyttning av italienare från södern, efter fascismens fall och Italiens sammanbrott efter ww2 bildades två regioner i området, Trentino och Alto Adige med självstyre men tillhörande Italien.
I gränstrakterna mellan Trentino, Alto Adige och Veneto finns även en tredje språkgrupp, Ladino, om du är språkintresserad och nyfiken på minoritetsspråk. Vissa delar av regionen är alltså trespråkiga vilket kan väcka vissa bestyr med vägskyltar, myndighetsspråk, namn på orter och när du gör din beställning på Caféet.
Men störst är kanske ändå den storslagna naturen för skidsport, vandring, men också cykelsport och är du en bergsklättrare har du kommit till rätt plats. Det finns färdiga klättervägar Via Ferrate med stegar, peggar och kablar där klättraren kan använda sina karabinjärer och clippers. Klätterlederna har sitt ursprung från när italienska motståndsmän, partisaner, mot Mussolini tog sig fram i bergen under ww2. Klätterlederna är inget för amatörer men det finns Alpinskolor där du kan få en Feratte under en kunnig guides ledning.