Kistalight och Mimmi har varit på friluftslov på Norra Öland, vädrat sina förortssjälar i både sydväst och nordan. Dag 1 fredag, Lovet startar med en liten konstrunda längs norra udden. Tokenäs, Kroken, Neptuni Åkrar upp till Grankullavik och Art by Rimsberg med ateljé vid Trollskogsvägen. Milt men lätt duggregn, vänlig blåst från sydväst, konstnären Marie ställer in sina målningar med barbröstade modeller med lyster i ateljén efter att de har befolkat gräsmatta och trädgård. Kul med konst som vädras i väder och vind, får karaktär och liksom mognar. Kistalight skojar och berättar om Edvard Munch som äldre konstnär, surgubbe, som lät sina målningar stå i sin trädgård i Ekely utanför Oslo och få sig en dust med naturen, ibland (arg surgubbe) kunde han skjuta på dem med luftpistol om de som han tyckte trilskades och jävlades med honom.
Believe, fine arts print, efter original målning av Marie Rimsberg
Marie är en lättpratad konstnär, hon berättar gärna om hur hon arbetar med sin konst som projekt för hem och företag där hon gärna målar väggar och annan inredning som ett sätt att utsmycka miljön. Den egna utsikten från ateljén är magnifik med ett avlångt rektangulärt fönster med utsikt över Grankullavik. Viken med sitt gatt ut mot Östersjön och småländska fastlandet med sina skärgårdar i horisonten bildar en egen liten vacker fjärd, insjö eller som i engelskan a small sound där kartbilden har formen av en krabba med långe Erik på norra udden och Trollskogen på östra sidan som armar och klor. Dagar när vi längtar till Stockholms skärgård åker vi gärna upp till udden och promenerar längs Fyrstigen.
Något tycker vi att Marie Rimsbergs tavlor påminner om Carolina Gyllings konst; kraftfulla, energiska färger, och barbröstade kvinnor med ett personligt uttryck. Vi skyndar vidare på vår tur och hamnar på kafferep vid Sjöstorps gamla skola. Fika och sju sorters kakor för 60 pics, där ett glatt gäng panschisar, säkert 80 plus, sitter inklämda i en av skolans mindre salar som om det vore en gammal släktträff. Kistalight och Mimmi väljer att ta en varmkorv med bröd, luften suger på Norra Öland, innan vi hastar vidare till Homrevet för en tur till stranden längs spängerna (promenadslinga a la träveranda) för promenad ner till havet och Östersjön. Fortsatt milt regn och sydväst, siktdjupet i diset bort mot Baltikum har sina begränsningar, det är ett väder för poeter med lätt blues (Blues Light) och space för skira akvarellmålare.
Nere vid Kroken, Byxelkrok, blir det promenader bland sjöbodarna och den nya piren, skördefesten tycks ännu inte ha tagit fart men vid Krokens Sallad och Fisk kokar man hummer i typ stora kokkärl, de grå rackarna som snart tar färg och blir lätt röda, är från Canada, Atlantkusten, och bellar 350 pics styck och man bör avnjuta dem så enkelt som möjligt med skirat smör, citronstänk och en aning grov salt anser en dam från Byxelkrok som har gjort detta till en tradition varje år det är Skördefest på Norra Öland. Kistalight och Mimmi avslutar dagen i sin enkla (sport)stuga i Enerums gamla Semesterby med en enkel måltid bestående av rostbiff, potatisgratäng och ett glas rött från Villa Puccini i Chianti Toscana, under kvällen ser vi sedan Amanda Bergmans kamp som sjungande bonde i Dalarna.
Runda Light 2th Skördefest på Norra Öland
Forts Dag 2 lördag, Galleriet Alaoui strax efter Byerum, Mensalvret och avfarten till Hornsjön passerar vi ofta på vår väg till Löttorp, spännande hus där, noterar vi, borde besökas, i dag blir det av. Galleriet är en smakfull skapelse, ett konstverk i sig, ser ut att vara ritat av en arkitekt med sina linjer och vinklar, ljusinsläpp i taket, perspektivdörr i glas mot trädgården, trädetaljer och färgsättning, dock har vår konstnär Anna Kajsa Alaoui också haft ett finger (ritstift) med i skapelsen.
Anna Kajsa är lika lättpratad som Marie i Grankullavik men kanske berättar hon mer om sina målningar, fler besökare har även lättare att hitta hit än allra längst upp på Norra Udden, så vi samsas med konstentusiaster och nyfikna från både Blekinge och Värmland. En besökare från Karlshamn slår till och köper ett verk inspirerat av batik. Kistalight blir särskilt imponerat av målningar med mycket ljus (guldskimrande) naturmålningar och även här skymtar några verk av barbröstade modeller, något för äldre herrar? Nåja Caroline Gylling säljer ofta sina tavlor med kvinnokroppar även till andra kvinnor.
När vi kommer till Löttorp förstår vi att här firas det verkligen skördefest i dagarna, massor av, hundratals, kromade lastbilar, trucks, med kranar och förgyllda lacker är här för ett meeting och för att visa upp sig. Vi hastar vidare ner till Källa och Ninnis Kroppkakbod, mängder av kunder där, och Mimmi handlar kvällsspis med en påse kroppkakor.
Målet med utflykten till Källa är Ateljé Skärfläckan (låter poetiskt) strax norr om kyrkan, vid prästgården. Ateljén visar sig vara ett garage i ett 1940-tals hus där Bertil Lagergren ställer ut sin konst med akvareller från Norra Ölands landskap med lyriska toner och skärfläckor som motiv. En serie akvareller är från prärien i provinsen Alberta i Canada. Ljuset och tonerna över en vidsträckt prärie känns som en andlig släkting till luften över alvarsmarker och det omgivande havet på Norra Öland. Bertil har många berättelser och goda stories att dela med sig av från Sörmland, Öland till Canada i sitt omväxlande liv från bonde, verkstadsarbetare till akvarellmålare. Sedan gör Kistalight och Mimmi kväller, hastar norrut till vår enkla stuga, på vägen möter vi rader av förkromade färggranna truckar på väg hem längs väg 136 medan vi ser fram emot Ninnis kroppkakor, lätt stekta med lingon och grädde, som vi zippar lire rosévin till. Kan man verkligen göra det? Man tager vad man haver när det är lördagskväll i stugan på Norra Öland!
Runda Light 3th Skördefest på Norra Öland
Open House i Sjögrens Konstlada i Haget! Bild mobil Thommy Sjöberg
I dag går vi på avslut med vår skördefestrunda; dag 3 Söndag, vi tar nya tag med vårt försök att besöka Lennart Sjögren och Eva Forsberg i Haget. Taktiken i dag blir att närma sig deras konstlada ifrån Hunderum via skogsvägen, inga hästar där och (ganska) tydliga gula skyltar med konstrundan som visar vägen. Ingen genomfartstrafik står det på vägen vid gården och uthusen ned till ladan och vägen blockeras av både bil och fyrhjulig större gräsklippare. Kistalight tar till apostlahästarna för att promenera ned till ladan, Mimmi kvar i bilen, träffar både Lennart och Eva utanför ladan, alltid lika glada och vänliga, berättar om gårdagens hästar i hagen, little bit scarry, Eva har koll på att deras frigång är på väg att avslutas och att ägaren kommer att hämta dem och att de är oskodda. Både Lennart och Eva är på väg med en gäst (konstkund för affärer?) upp till sitt hus men bjuder in oss i ladan. Kistalight hämtar Mimmi och bilen, bara att köra förbi gräsklipparen som mest står där för att någon manick gått sönder säger innehavaren som också har dykt upp efter att ha varit och hämtat hjälp för att mecka med dylik tingest.
Äntligen dags alltså för att titta till Lennart Sjögrens och Eva Forsbergs konst! Det blir som att hälsa på hos gamla släktingar eller ännu bättre, det blir som att träffa gamla vänner. Ett lyckat och kul återseende och vi har hela ladan för oss själva. Lennart Sjögrens konst är som färgsatta poem, man upplever det karga landskapet på Norra Öland, det blå skimrande Kalmarsund med Smålandskusten i dis och fjärran, får, fåglars skrän, vindpinade enar, oxlar, hagtorn och nyponbuskar, svallet mot kalkflishällar, från ljusa till mer mörka stråk i själ och natur. Målningarna är som toner med kulör och ettt komplement till Lennart Sjögrens omfattande lyrik.
Även Eva Forsbergs konst har poetiska drag, här gäller mer att teckna är att utelämna, naturen får stå tillbaka, motiven, ofta skapade i träsnitt, får kraftfull karaktär och rörelse och blir som dikter i det mindre formatet.
Då och då gör Kistalight sina konstrundor på Norra Öland
ReplyDeletesenast det begav sig blev det ett Vykort med följande länk
https://kistalightnow.blogspot.com/2019/10/vykort-fran-norra-oland_24.html?m=0
Mer funderingar om samhällsutveckling där!