Just for fun, från Kista till Norra Öland och med Järvafältet, en värld i sig! Essäer och resebitar, gott humör, i en mix av högt och lågt, med en ton av allvar till skratt av indieförfattaren och förläggaren Thommy Sjöberg
Jaha, då var veckans statsministerval klart, gick bra den här veckan också!
Nu verkar det dessutom hålla över Regeringsförklaring, ministerlista och kungens konselj, kanske ända fram till valet om tio månader.
Ser bra ut med Magdalena Anderssons minoritetsregering, några nya intressanta ministernamn som ... ....
Men vad göra i en dysfunktionell familj?
Behövs en terapeut?
SD som en gökunge som ingen vill ha i familjen och ingen vet hur man ska hantera!
En politisk gökunge som dessutom växer och bara blir större när folk borde veta bättre (lurade av populistisk politik) än att rösta på dem.
Vad göra i den såriga familjens syskonskara?
Jo man får upprätta listor med avtal! Vi tar det från vänster.
V upprättar samarbetsavtal med SAP
SAP har (hade) långa listor med samarbetspunkter med MP, C och FP som regeringsunderlag
C har lista med samarbetsförbud med V för SAP och utesluter allt samarbete med SD ändå röstar de på en budget som SD medverkar i
C har avtal (lista) med MP om strandskydd och skog
FP säger nej efter förra regeringskrisen till SAP lista och går högerut samtidigt som partiet blir allt mer diminutivt, in to thin air
KD ledare har egna skriftliga husavtal med äldre man som känner sig förvirrad; sälja eller inte sälja
SD har lista (avtal) med kommande uppgörelser (budget) med M och KD
M försöker då och då bilda regering på talmannens uppdrag när det är kris men grejar inga listor, tji lista ingen regering
Vad gör man när den politiska verkligheten inte ser ut som den förväntade partikartan, hur löser man upp låsningar? Terapeut behövs i högsta grad men hur ska terapin se ut?
Varför inte anlita en smart gamer så här i digitala tider som kan lösa upp de politiska låsningarna med lite kul spelövningar!
Gör ett Sverigespel med landet som karta och med riksdagen som sidorubrik. Skapa en slinga genom landet, prickar som följs med tärningskast och med platser som anhalter (stopp) där spelarna får anvisningar, ta ett kort, om konsten att hantera listor, förflytta sig framåt eller bakåt, sjunga lämpliga partivisor, härma legendariska politiska citat, läsa på FN:s klimatmål och mänskliga rättigheter, plugga in de svenska grundlagarna med riksdagsordningen, träna värdegrund, bryta arm eller hoppa grodorna och fortsätta spelet med tärning tills man går i mål i riksdagshuset.
Platser som kan besökas med egna politiska profiler (listor) kan vara Malmö, Sölvesborg, Kalmar, Ljungby, Göteborg, Strängnäs, Uppsala, Stockholm, Ö-vik, Haparanda och många fler.
Slappa på soffan med fars Dag Present från Mimmi, Obscuritas David Lagercrantz nya mysteriebok (eget inköp på Akademibokhandeln i Kista men Mimmi sponsrar).
Börjar med sovmorgon, var med (passade) trollen, barnbarnen Freja och Ludde mycket trevligt, igår med kaninpassning (Olle och Lakrits) i utomhusboning, pepparkaksbak formar och egen design, lasagnemiddag och barnserier från Netflix, pling,plong, kaniner, enhörningar och andra figurer, som sjunger spelar och dansar och är på äventyr, plus nattning med några lästa sagor.
Då sover man, pling plong, gott på natten!
David Lagercrantz nya deckare är en riktig bladvändare. Här har Lagercrantz tagit steget vidare från Milleniumböckerna, fröken Salander och Mikael Blomqvist är nu på retreat och Lagercrantz har skapat nya personligheter och miljöer.
Från Stockholm söder (basecamp; Milleniumtidningen och Fiskargatan) till Östermalm (Oscars föramling) och Husby (Kista) i Västerort. Här med egna karaktärer som professor Hans Rekke, gedigen överklass och Michaela Vargas förortsbrud och ung polis med stenhårt pannben och ambitioner som inte riktigt passar in i ett polisgäng av kriminalare.
Från Strandvägen via krogarna kring Stureplan till Kista Torg och grön pastell på hyreslängor i Husby!
Stieg Larsson lekte med sina karaktärer, Blomkvist och Salander, parodi noir på Astrid Lindgrens Pippi och Kalle B i Milleniumtrilogin. David Lagercrantz skojar med sir Arthur Conan Doyles och Sherlock Holmes myten och hans följeslagare Dr Watson. Hans Rekke har en skarp iakttagelseförmåga, ser detaljer som ingen annan, har en höklik profil, blir lätt manisk kring mysteriegåtorna, lider av bipolaritet och faller ned i svarta hål med medikamenter i badrumsskåpet som vore det ett apotek.
Svarta hål som är ett ledmotiv i deckaren; både för offer, gärningsman, liksom för Hans Rekke och tjejen från Husby kriminalaren Micaela Vargas med det betonghårda pannbenet, David Lagercrantz egen Dr Watson.
Medan Kistalight vänder blad på soffan, ambitionen att slappa på soffan under Fars Dag, upptäcker vi att det är skidskytte på Svt och premiär för Vinterstudion. Vi älskar komben skidskytte och Stina Nilsson (jämför även gärna med Stina Nilsson Trippel i Quebec) bara måste följa Stina Nilssons nya satsning, i dag har hon näst snabbaste åktiden men några bom för mycket!
Svenska Skidförbundet verkar ha sålt ut rättigheterna för att sända längdåkarnas tävlingar (ett antal) till ett kommersiellt bolag. De har sålt skidåkarsjälen på månglarnas marknad så det blir mindre sprint och distans med Jonna, Maja, Ebba och Frida och de andra tjejerna på folkliga Svt som alla kan se.
Synd!
Kistalight vänder några blad i Lagercrantz Obscuritas, men det är ju Fars Dag då bara måste man gå på promenad. Vi väljer en klassiker Igelbäcken förbi koloniodlingarna, fortfarande odlas det grönkål, bort mot änderna vid bron till Skogvaktarkärret, får en liten pratstund med änderna (small chatt). De ser fina ut i år, talrika och fina i teckningen. Kistalight och Mimmi blir glada av att prata med änder. Ålderstecken?
Inte alls säger ung tjej som med ett stort leende lyssnar på vårt prat och säger sig också prata med våra Quackisar.
Sedan fortsätter vi runt Ärvingeområdet hem till söndagsmiddagen.
Vänder några blad med Lagercrantz ...
Fars Dag middag javisst, fixad i förväg med krämig lasagne, något vi redan bjöd trollen på (barnbarnen) under lördagen. Vad passar väl bättre än lite Så mycket bättre till söndagsmiddagen. Kistalight försöker rodda in på TV 4 play appen och casta till vardagsrum, funkar ej, kastas ut till någon Google app, prövar med min gamla iPad, går ej funktionen är ej längre tillgänglig, prövar till slut med datorn - funkar. Alltså häftigt musikprogram med bröderna Norén, den lekande människan med musik, och Cherié, ett glas och krämig lasagne.
Perfekt match för Fars Dag!
Vänder några blad med Lagercrantz ...
Tar en tupplur, kollar på Babel och vänder några blad till!
Sedan fotboll på toppnivå, Sverige mot Spanien, utan Zlatan i startelvan, stort bollinnehav för Spanien men visst skapar de chanser; Isak, Forsberg och grabbarna, kunde ha blivit något mål! Sverige håller tätt i drygt 80 minuter sedan spricker nollan med ett märkligt mål, retur från ribbkrysset som påpassligt sätts i nätet av spanjorerna. Ett mål som av svenskarna uppfattas som offside.
Vinst för Spanien, logiskt och väntat, men ändå ...
Vänder några blad till med Lagercrantz den sena kvällen, tunga teman som talibaner, situationen i Kabul 2003, förbud av musik, hemliga tortyrceller och okända fängelser; Black Princess och Micaela Vargas förortstjejen med det betonghårda pannbenet som tycker att Hans Rekke är en riktig lipsill, som bör samla ihop sig för att de ska lösa bokens mysterium. Trots de mörka ämnena lyckas David Lagercrantz skriva en puttrig thrillercocktail som är en riktig bladvändare. Bra Fars Dag läsning, betyg fem snabbt vända blad av fem.
Allhelgonakyrkan i novemberskrud och skymning! Visst passar det fint att minnas sina förfäder vid Allhelgonahelgen. Mitt emot Allhelgonakyrkan på Stockholm Söder bodde min farmor Anna Sjöberg runt tjugo år på Helgagatan 17 och där är Kistalight född när det begav sig. Foto från Facebokgruppen Södermalm i bilder Susanne von Stransky.
Helgalunden
Klicka gärna på bilden, troligen från mitten av 1940-talet, kanske rentav från fredsslutet 8 maj 1945 någonstans vid Helgalunden eller möjligen Rosenlundsparken. Bild från Johan Kragsterman. Laguppställning Sjöbergsfamiljen de vuxna (trolig) från vänster Gunnar, Greta, Bror, John, Knutte, Anna, Hjalle, Hasse, farmor Anna, Helga Bengt, Helge, Gun, Alvar, Ingegerd, Elsa, framför Sassan och Märta, är det månne Signe som är fotograf. Det är en liten bild men skarp i konturerna efter alla år.
I dag fyller vi 15 år som blogg på Kistalight. Inte dåligt! Vi firar med en blogg. För nästan lika länge sedan publicerade vi Rötter, en bit om Sjöbergssläkten från Årstanäs i Österhaninge socken, med hjälp av ett fotografi från Stockholmstidningen den 27 september 1925, där man hyllade en av Sveriges barnrikaste familjer. Familjen med 20 medlemmar! Bilden ovan är från kusin Johan Kragsterman. Liten i formatet men överraskande skarp i konturen! Nu har barnen Sjöberg blivit stora, flytt från landsbygden (skärgårdshemmanet) och landat, strandat, på en granithäll (kobbe) nära Helgalunden på Stockholms Söder. Tiden är mitten av 1940-talet och det är sommar. Bor man i en liten lägenhet får man trolla när det är dags för kalas och vid fotografering flyttar man gärna utomhus. I mitten står farmor Anna omgiven av ett antal av sina barn med deras respektive, längst fram barnbarnen, alla de som blev en hel drös med kusiner. Platsen är kanske Rosenlundsparken eller möjligen nedanför Tjurberget och Helgalunden, Kistalight tycker sig se ett höghus från Blomsterfonden vid Ringvägen skymta i bakgrunden. Hur som helst har vi spanat i kvarteren! Liksom lite med hjälp av våra äldre släktingar kikande över axeln från fotografiet! Kistalight har genom Katarina kyrkoarkiv, dopattest, upptäckt vår födelseadress, Helgagatan 17, föräldrar Kurt Adolf Sjöberg f 1922 elektriker, ska vara Knut Adolf, och Ulla Gunvor Jansson f 1924. Det noteras även om när föräldrarna har gift sig. I mitt fall drygt fyra månader före födsel, ska egentligen vara född fem månader innan då jag är tre veckor för tidigt född den 4 februari 1948, för andra kunde det vara mer tätt inpå än så, någon lyckas med att gifta sig en månad före nedkomsten och för de som är ogifta blir det en skarp notering. Männens yrke noteras; Knut var elektriker och det är präktig arbetarklass som råder i Katarina församling, rör, fabriks, tygarbetare, mekaniker, chaffis eller postiljon, kvinnornas sysslor noteras ej.
Jag närmar mig Helgalunden via Tjurbergsparken. Det första som dyker upp är gamla Katarina Realskola. En av Stockholms första byggnader i funktionalistisk stil, invigdes i mars 1932 och ritades av arkitekterna David Dahl och Paul Hedqvist. Byggnaden är i en stram funkis stil, tre våningar hög med huvudbyggnaden och skolgården vänd mot söder med aulan i vinkel som är uppburen av pelare. I aulans pelargång finns en känd dricksfontän skapad av Eric Grate. Skolbyggnaden är numera kultur(blå)klassade av Stockholms Stadsmuseum, en period verkade Teaterhögskolan här och i dag huserar Engelska gymnasiet i byggnaderna. Stig Claesson, Slas, har berättat om bekymren med att bära realskolemössa under sina år som elev på skolan. Pappans stolthet över mössan och hur Slas fick gömma den den när han lämnade hemmet på Klippgatan på östra Södermalm för att inte mobbas som en kissedog och rent av få en snyting av grabbarna på väg till skolan. Inte lätt att vara en arbetarkis från Sofia i den stilrena funkisen i en realskola på Söder!
Väster om skolan ligger kvarteret Metern här går går vi in genom en portal och kommer till en storgård för HSB bostadsrättsföreningen Metern som uppfördes 1926 med mindre lägenheter för skötsamma arbetare med lägre inkomst. Gården andas idyll med inväxt grönska a la trädgård och omsorg om byggnader. Den gamla numreringen för Helgagatan finns kvar, första porten är nummer 15 och hjärtat börjar picka hos Kistalight, här är det nära till 17, är jag möjligen född inom HSB-gemenskapen? När jag var ung bodde jag i gamla Östberga, Hälsningar från Östberga, och i dag bor jag sedan mer än 40 år i Kista i HSB, se Heja Sverige! Bara att gå ett varv runt gården så hittar jag nog min adress, går motsols ett, tre, fem och så vidare, men gårdens portar slutar vid 15! Söker du någon och kan jag hjälpa dig säger äldre vänlig farbror vid den måleriska porten vid entrén. Jag är ordförande här sedan antal år tillbaka och vet en del om kvarteret. Kistalight berättar att han är född här i kvarteren kring Helgalunden och letar efter port nummer 17, är lite nyfiken så här på gamla dagar över mina Rötter. Med all rätt säger vår vänlige ordförande men i dag har hela kvarteret Metern adressen Helgagatan 36 men i porten därborta bodde en av skaparna av de i dag kulturmärkta byggnaden. Nummer sjutton har jag inte koll på. Metern anses dock i dag vara av kulturhistoriskt värde och har begåvats med en blå skylt av Samfundet S:t Erik säger vår vänlige ordförande.
Kistalight som börjar få slut på batteriet (krutet) i sin mobil skyndar vidare längs Helgagatan. Googlesökningen på nr 17 pekar envist bort mot den charmiga portalen mellan Helgagatan och Hallandsgatan. Trevlig ung dam frågar om jag söker en tandläkare! Nej jag söker ett nummer säger Kistalight! För säkerhets skull lägger jag till att jag letar efter var jag är född, ska vara Helgagatan 17. Har du googlat säger vår unga dam? Visst men min mobil är död. Här är nummer 17 säger vår unga dam som tillhör den unga generationen och är flink med de digitala grejerna och pilen på Google Street View pekar envist på portalen. Visst ... visst säger jag men det stämmer inte! Är du säker på att du inte söker en tandläkare då säger vår trevlige unga dam?
Kistalight smiter in på gården vid Helgalunden där pilen från Google Street View envist pekar, grinden står öppen, räknar nummer längs längan; ett, tre, fem ... elva, dock inte sjutton, men nu är grinden stängd. Ska man klättra över ett staket? Ingen bra idé för en old one, kille, äldre-äldre, riskis-riskis, som söker sina rötter! Får hjälp av en byggnadsarbetare från Baltikum som hjälper mig med portkoden. Do you have the code for the entrance! I´m looking for my roots here in the quartier and now looking for the way out! Yes ... yes no problem here is the code ... !
Verkar bli en kulen dag! Vad göra? Söka sig till kulturen och besöka Garbos hus i hörnan av Blekingegatan och Tjurbergsgatan där det finns en bronsskulptur av konstnären Julia Eble av den Gudomliga. Huset där Greta Garbo bodde är i dag rivet men de nya husen i korsningen kallas i folkmun för Garbohusen. Medan vi begrundar Gretas öde, ett av Söders mest kända Maskrosbarn, berömd i stora världen, men gåtfull och skygg efter sin filmkarriär, så har hon fascinerat människor och lockat till tolkningar i litteratur och konst.
Med stöd av Greta tar jag nya tag och kvistar uppför Blekingegatan upp emot Helgalunden igen och Allhelgonakyrkan denna idylliska nationalromantiska träkyrka invigd i april 1918 och i dag populär kyrka för dop, vigslar, konserter och Allhelgonamässan. Vid parken svänger jag vänster och vips, hokus pokus, har jag hittat Helgagatan 15 - 17, eminenta Google Maps har visat fel och anger Helgagatan som Helgalunden. Visst tickar hjärtat lite extra framför porten nummer 17! Här bodde min farmor i många år, på sin 60-årsdag, 11 mars 1938, blev hon intervjuad av DN i en artikel med rubriken Att vara mor till 23 barn då har hon bara sex barn kvar i hemmet. Det var i slutfasen av 30-tals depressionen. De har jobb och en av sönerna utbildar sig till ingenjör på aftonskola vilket betraktas som mycket märkvärdigt. Tio år senare fanns det även barnbarn, minst ett, undertecknad i hemmet. Av alla hennes barn, mina farbröder och fastrar, 20 av dem blev kyrkobokförda vid födseln, några dog unga, men många blev äldre och flera blev riktigt gamla och visst var de duktiga och en del av det spirande Folkhemmet.
Vi bäddar in Gammal (unga generationen) som sjunger sånger från förut.
Här kring Helgalunden, informellt charmigt kvarter, där stadsplan ritad av Per Olof Hallman anpassat sig efter naturliga förutsättningar, vilket var en organisk framväxt efter Tjurberget och Ringvägens utsträckning!
I dag en softis hipster idyll, som symboliseras av Funkis, storgårdskvarteret Metern i HSB regi, populär nationalromantisk träbyggnad Allhelgonakyrkan och maskrosbarnet Greta Garbo från Blekingegatan som hittade vägen till Hollywood och blev en världsstjärna inom filmen.
Fint att vara född på genuina Söder och kunnat hämta styrka från tankarna om min farmors hus: Efter några månader på Helgagatan blev det kravaller på Söder (se Den Bråkiga Staden Rötter II Helgalunden) och snart flyttade jag tillsammans med min lilla mamma som hade smilgropar, lätt för skratt och var en snygging och min glada pappa som var lysmask, hade bollsinne, gillade att fröjda och var lirare i pingis på mytiska källarklubbar.
Snart flyttade vi till Knivsöder vid Hornstull nära Bergsunds Strand. Där vi försökte leva familjeliv! Men det är som man säger en helt annan historia.
Patti Smith och Robert Mappelthorp från Just Kids övervakar delar av kurslitteraturen från årets jubileumskurs, Arvet från Dante 700 år, Romanska Institutionen Stockholms Universitet. Bild Thommy Sjöberg, pennteckning Elisabet Halls, Åkerbokonstnärerna, dotter Anna Horn.
Kistalight har kommit en bit med sina studier om Dante, följt fem föreläsningar så här långt, läst Helvetet och Skärselden i Den Gudomliga Komedin, plöjt det mesta (2/3) av Anders Cullheds Dante - den första författaren, Olof Lagercrantz Från helvetet till paradiset har vi läst tidigare, blir omläsning där. Den egensinniga Giacomo Oreglias Dante Liv, Verk & Samtid läser vi i då och då (smakportioner) och Giovanni Boccaccios En liten skrift till Dantes lov (viss ironi eller godmodig humor från medeltida 1350-tal) hittar vi på Kistabibblan.
Grabbar och tjejer (shummar och guzzar, lite förortsjidder) som om Kistalight, fortfarande slashade från katedern i Orten 1 6 4 Light. .
Dante är en av giganterna i världslitteraturen.
Grym softish ragazzo på världsnivå!
Ingen har som han personifierat medeltidens litteratur och tänkande!
En skolastiker som införlivade kristendom med antikt tänkande från Aristoteles och andra greker (legender från Hellas) i sin stora Komedin.
Hans stora verk Komedin, från början kallades den inte för Den Gudomliga Komedin, kom senare då Boccaccio la till det epitetet i sin Dantebok En liten skrift, har liknats vid en jättelik medeltida katedral av språkbygge. Komedin består av 100 sånger, cantos, indelade i tre böcker, delar, Helvetet (Inferno), Skärselden (Pugatorie) och Paradiset (Paradiso). Varje del består av 33 sånger (cantos) plus att Helvetet har en inledningssång. Varje sång består av cirka 140 rader och är skrivna på italienska med dialekt från Toscana (lingo från förorten nja .. a men ett mycket progressivt val av ett folkspråk för dåtida religiös litteratur skrevs på latin) på ett versmått som kallas för terziner, treradiga strofer med elvastavig vers.
Dantes språk har en märkvärdig litterär kraft, det är lyriskt när det gäller verser och ordval, men samtidigt precist och konkret med detaljer, namn på orter, historiska personer och händelser. Plus att det finns en tolkningsbar mystik.
Se den berömda inledningen!
Till mitten hunnen på vår levnads vandring
hade jag i en dunkel skog gått vilse
och irrat bort mig från den rätta vägen.
En del av den konstnärliga kraften finns i lyriska liknelser och metaforer se till exempel från den berömda femte sången i Inferno där Dante berättar om kvinnor (par) som drabbats av ödesdigra passioner allt från Semiramis (Assyrien), Dido i Khartago, Kleopatra från Egypten med Caesar och Antonius, den sköna Helena (Sparta) och Paris, Tristan (en av Kung Arthur riddare) och Isolde och slutligen paret i sången; Francesca och Paolo som förälskar i sig i varandra medan de läser om Lancelot och Ginevra i Artursagan och deras kärlekshistoria för att förströ sig när hans storebror Malatesta, ful och gemål till Francesca, var på annat håll, sedan är det liksom kört, kärlek, passion och stora känslor uppstår. Dante författaren tar avstånd från sådana lustar, ha sex (bazza - bäzza, jingli-jingli som man säger i förorten), och anser att kärleken är ett högre gudomligt väsen medan pilgrimen hans huvudperson i sångerna är full av medkänsla och insikt.
Som stararna bärs bort på sina vingar
i tät och talrik flock när vintern kommer,
så driver blåsten dessa onda själar;
än upp, än ned, än hit, än dit den för dem;
och inget hopp om ro eller lindring
i deras straffdom någonsin dem tröstar.
Kring titeln Den Gudomliga Komedin har det alltid funnits funderingar; Den Gudomliga la Boccaccio till i sina föreläsningar om Dante och i sin bok En liten skrift till Dantes lov.
En litterär biografi från slutet av 1350-talet!
Att Dante med sina mörka skildringar från Helvetet och Skärselden skulle kunna kalla sitt verk för en komedi uppfattades av många som en gåta och mystifikation. Argumentet var att ändå slutade verket, Dantes pilgrimsfärd, lyckligt, religiöst fulländat och resultatet var en gudomlig komedi.
Verket hör så mycket hemma i medeltidens tänkande och religiositet och med Dantes strama byggande av en litterär katedral blev det också snabbt accepterat, hyllat och kanoniserat i den medeltida världen. Men språket och den konstnärliga gestaltningen lever vidare och kränger sig ur sin samtid och tidskostym. Blandningen av latin och italienska från Toscana, stilbrytning mellan högt och lågt, skapar också kärna av humor och folklig tillgänglighet. Dessutom måste det för Dante ha varit väldigt tillfredsställande (roligt) att placera alla sina rivaler, meningsmotståndare och fiender, det vimlar av dem ofta från Florens, på olika nivåer (kretsar) i helvetet och i skärselden. Det är lite som hos Strindberg när han processar sina antagonister:
Vi syns i min nästa roman!
To be continued ... märker att vi inte blir klara med Komedin här, får bli en blogg till med Kistalight som slashar från Orten!