Nyårslöften från Kistalight när det gäller läsning och lite tennis 2019. Bild Thommy Sjöberg klicka gärna på bilden!
Konsten är att välja lite lagom många böcker, inga tyngande listor, utan just en liten buffé av böcker att börja året med. Lite name-dropping, vi börjar från vänster: Valeria Luiselli Historien om mina tänder, en experimentell roman med burleska sidor, samma historia berättas i sju olika små böcker med olika berättargrepp, lärt kunnigt och roligt men håller historien som en god berättelse eller blir det mest en lärd och smart konstruktion? Kistalight har redan läst boken (årets första bok 10/1) men den får bli ett nyårslöfte från buffén ovan!
Vi bara måste ha med den obligatoriska klassikern! Får bli Gösta Berglings Saga, möjligen är det här fråga om en omläsning, på gymnasiet läste jag (vi) under den legendariska svenskläraren Hjortenstam Selma Lagerlöfs Jerusalem, borde dock ha läst Gösta Berglings saga som litteraturstudent eller var det bara utdrag? Hur som helst inledningen sitter som smäck: Äntligen stod prästen i predikstolen... vi läser i Modernistas nya klassikerutgåva.
Ett Jävla Solsken - vilken titel!
En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer, Kistalight har funderat på att läsa boken hela förra året men nu finns den i storpocket ett format som vi gillar. Vi är nyfikna på Ester Blenda Nordström som var en wallraffande reporter före Walraff och åkte världen runt som en backpacker långt innan flyg och masskommunikation gjorde det möjligt för dagens unga generation. Speciellt nyfikna är vi på hennes tid i Sibirien och vistelsen på Kamtjakta.
Ska bli spännande att läsa!
Ett spännande berättarexperiment verkar också Lincoln i Bardo av George Saunders vara!
En prisbelönt roman, som fått Man Booker- och Kulturhuset Stadsteaterns Internationella Litteraturpris 2018, och som lär vara en riktig berättarfest. George Saunders ger liv till själarna på en kyrkogård någonstans mellan liv och död. Det som buddisterna kallar Bardo. Saunders är känd som essäist och författare av kortprosa.
Sista boken till höger ovan på bilden är Michel Houellebecqs Elementarpartiklarna. Det är en drygt 20 år gammal kontroversiell roman, minor classic på sitt sätt, men knappast PK för sitt innehåll speciellt inte i dag i #Metoo tider. Kistalight blev nyfiken på boken efter att ha läst How to be a parisian, kul bok om en kvartett begåvade tjejer i Paris.
Passande läsning för äldre herre!?
Där hittar man på On a Parisienne´s bookshelf, the books you have read, loved and which are a part of your identity. Fin lista av författare där som Camus, Albert Cohen, Sagan, Flaubert, Boris Vian, Nabokov, Baudelaire, Celine, Proust och som sagt Houllebecq med Elementarpartiklarna. I tjejernas lista anar man ett visst inflytande från den franska skolan och litteraturtraditionen, kanske också en viss approach till tillvaron.
Visst är det trevligt med lite fransk synd!
Ungdomens läsning och författare gör starka intryck - wow!
Ligger det inte också en CV från Kistalight där tillsammans med en kalender från Svenska Akademien framför nyårslöftena och vilar.
Finns några exemplar kvar på förlaget till försäljning (noga räknat 4 st andra upplagan)!
Om vi skulle ta och köra ett skämt i Kistalights anda från vår tid som lärare på Spånga High.
Vi har författarbesök. Vår gode författare berättar om sin bok, sitt skrivande, om att vara ung och hur han hittat vägen till sitt författarskap. Han passar på att läsa ur sin bok och eleverna får sedan ställa frågor. Hel del personliga frågor (sex), plus praktiska och konkreta frågor i vardagliga ämnen.
En elev som inte är någon storläsare ställer den intrikata frågan till vår författare när han läst ur sin bok.
Har du läst boken?
Ja, jag menar hela boken!
Klart han har ropar de andra det är ju han som skrivit boken!
Inte så dum fråga ändå menar vi på redaktionen.
En himla skillnad på att skriva böcker och att läsa dem!
Två olika storheter liksom!
Undrar om vi ska ta och läsa om vår CV från Kistalight för att se om den håller?
Får bli ett nyårslöfte!
Snart fyller vi år på Kistalight! Funderar om vi inte ska passa på och ge oss själva en riktigt fin present? Får bli Idioten (passande titel) av Elif Batuman och hennes berättelse om när hon som ung student kom till Harvard för studier i litteratur.
På den tiden, 1990-tal, när ännu Internet var en ung god företeelse och livet med e-mejl möjligen kunde vara mer IRL än livet självt!
Idioten lär vara riktigt kul och dråplig.
Säg mig vem du umgås med...
Nog med nyårslöften nu!
Löften ska vara rimliga och inte tyngande med massa listor!
Plus Gott Nytt Tennisår från Kistalight!
Baby it´s warm outside - direct from Australia!
Visst ja!
Från the tenniscourt!
Damernas i Australien Open!
Passande tävling att kika på för äldre herre!
Fifteen Love!
I år ska jag försöka slå igenom alla mina tennisslag.
Precis som Maria Sharapova i serven!
Hela vägen!
Hela året!
©Thommy Sjöberg
Tidigare i dag!
ReplyDeletePlötsligt!
Många besökare från Japan!
Se!
Japan 95
Sverige 24
USA 8
m. fl
Är det månne Kistalights bokval?
Eller rent av fröken Sharapovas förstaserve?
Outgrundliga är webbens vägar!
21/1 -19 kl. 15:00 ca
ReplyDeleteMånga besökare från okänd region 133
Sverige 14
USA 5
Tyskland 2
Danmark 1
osv.
Vi har frågat förr!
Vad är okänd region?
Hos Kistalight är förstås alla välkomna...
När okänd region dyker upp som besökare är världskartan med antal sidvyer per land blank!
ReplyDeleteOkänd region finns alltså inte på världskartan!
Skumt!
Skumt av Blogger dvs Google att tillåta sådant med sina programvaror!
aj...aj!
Sidvyer per operativsystem är enligt följande 21/1 -19.
ReplyDeleteLinux tycks dominera - vet inte riktigt vilken slutsats man ska dra av det? Annars är det ju oftast window som dominerar inom PC. Företag som använder Linux - fri källkod etc!
Post Sidvyer
Linux 134 st (84%)
Windows 11st (6%)
Macintosh 5st (3%)
iPhone 3st (1%)
Unix 2st (1%)
iPad 2st (1%)
Kistalight funderar vidare på okänd region här via Flashback!
ReplyDeleteAj...aj hämtar man seriös info där ifrån?
Hur som helst här från bloggen Att komma till insikt...
'Okänd region' skulle kunnat vara någon sorts ofullkomlighet i kommunikationen, men att kartan alltid är blank när den okända regionen finns med gör att jag misstänker hemlighetsmakeri där det Googleägda Blogger samverkar.
Jag antar att regionen motsvarar landet i vilket abonnemanget har tecknats eller landet där simkortet fungerar, men det är väl inte orimligt att ett visst lands diplomater har speciella abonnemang/simkort som är giltiga även i andra länder. Det anmärkningsvärda är att Blogger är så överdrivet tjänstvilliga att de har lagt in programvara som tydligt markerar att nu är det något...
Aj ... aj.
ReplyDeleteLinux verkar vara operativsystemet som används av Okänd region.
I Sverige används Linux gärna av Institutioner (myndigheter?) som t ex Stockholms universitet då med programvarugemenskapen (App) Mozilla.
Knappast myndigheter som hackar sig in väl?
Har redaktören och bloggaren kanske varit på någon obskyr sida?
Nja...
Läser ut Michel Houllebecqs Elementarpartiklarna den 17/2 19, inte riktigt en politiskt korrekt bok så här i #MeToo-tider!
ReplyDeleteRomanen befinner sig intellektuellt någonstans mellan Flashback Forum och Nils Bohrs partikelfysik, som det refereras till, och Heisenbergs osäkerhetsrelation.
Viss spännvidd alltså!
Hel del skrapor även åt flummiga New Age idéer och sexual heeling.
En sorts posthippiekritik!
I centrum står två halvbröder, måste vara några av nutidslitteraturen mest övergivna (anti)heroes man kan tänka sig! För de två finns minimalt engagemang (uteblivet) från vuxenvärlden (föräldrar) och deras relation till omvärlden (känsloliv) är bottenfrusen.
Dessutom antyds ett antal diagnoser för dem!
Den ena Michel räddas av sin farmor och verkar ha autistiska drag (aspberger) men är mycket begåvad och blir biokemist och forskare i vuxen ålder. Den andre brodern Bruno får en hemsk uppväxt på internatskolor och hem där han utsätts för en vidrig mobbing som troligen sätter outplånliga ärr i hans själ. I vuxen ålder genomlider han ett misslyckat pk äktenskap, skiljer sig, ägnar sig åt utlämnande sex, finner möjligen kärleken men krisar djupt i yrkeslivet som lärare och hamnar på hem.
Romanen spretar allt för mycket, vill gripa över allt för många nutida samhällsaktualiteter så att den antagligen blir för pretentiös. Roligast verkar Michel H ha när han ägnar sig åt icke pk berättande, så där lite a la Flashback forum grabbarna, när de ska ta sig an något aktuellt problem, lite som att följa trådarna med t ex Kulturprofilen. Det senare förklarar säkert också att Michel Houllebecq säljer i så otroliga upplagor i Frankrike.