Lars Lerin med akvarell av husvagn som om en Rembrandt från Hagfors hittat vägen till Värmlands landsbygd.
Ett konstverk från kulturens bakgård (hillbilly united) bortom de glamorösa salongerna.
Vilket ljus kring husvagnen!
En ljuskälla av kraft kontra en mörk omgivning!
För att fånga ljuset krävs det också mörka penslar!
Tyvärr syns reflexerna av Kistalight och bakgrund på en av Lars Lerins starkaste målningar på hans permanenta utställning på Sandgrund i Karlstad.
Igår gjorde vi Karlstad på en av årets första varma dagar, sommarljus trots att det är maj, knökfullt längs de inglasade uterestaurangerna längs Stora torget.
Ståplats, ymnigt drickande av drinkar, shots och ett sorl som får taken att lyfta.
Det är lite som på Sjöstugan i Byxelkrok på Norra Öland i midsommartid när det begav sig.
Kistalight blir bjuden av Mimmi och barnen (fortsatt 70 är det nya 50). Vi får bruschettas som förrätt som vi inte har beställt, passar dock bra till drinkarna sedan blir det varmrätt, köttbit, sallad lite, frites och ett glas rött. Vi skojar om Robinson, Big brother om konsten att gå vidare i både dokusåpor eller i konsten att lyckas på jobbet.
Ska du gå till semi måste du le hela vägen, vara trevlig och kunna samarbeta (mobba och integrera lite lagom)!
Kistalight är inte van att hänga på krogen, vi förundras över alla glada karlstadbor som svingar i sig sina drinkar medan vi föröker prata om vad som skapar kreativa miljöer.
Hos Lars Lerin och hans lärlingar står miljön, ofta Sandgrund, i centrum, ställa i ordning material och möjligheten att få möta, bjuda in, personliga konstnärer (förebilder) som ska inspirera och få igång processen att skapa plus hans förmåga (empati) i kontakten med ungdomarna. Kistalight pratar om liknande försök i miljöer kring Järvafältet i Stockholm och berättar om sin gamle elev Hamed K som driver en musikstudio på ungdomsgården till Rinkebyskolan. Där elever kan komma att pröva att skapa musik, pröva sina idéer utan prestige, betygsättning och med Hamed som inkännande studioman. Liknande projekt finns med Berättarministeriet i Husby och en förberedande arkitekturlinje på Tensta Gymnasium. Den senare dock en formell utbildning.
Dagen efter vimlar vi runt på Sandgrund.
Lars Lerin har hittat sin egen plats här på Sandgrund i konstens kretslopp.
Både finkultur och en bred folklig artist på samma gång!
Hit hittar mängder av människor som vanligtvis inte går på galleri eller konstsalong!
Utställningen är indelad i olika teman i stora öppna rum; bilder från landsbygden, fåglar, boksamlingar och de mäktiga landskapsbilderna från Nordkalotten (Norge -Tromsö och Island)
Kistalight får ingen riktig ordning på sina bilder, ljus och reflexer, men här en porträttsamling av fåglar i Lars Lerins regi och som alla goda porträttörer skapar också Lerin en samling berättelser. Frågan är om inte Lars Lerin med sina akvareller kan axla Selma Lagerlöf som Värmlands stora berättare för 2000-talet? Dessutom följer han en tradition som social entreprenör med att vara lite som en mentor för sina lärlingar både på Sandgrund och i sin TV-serie.
Lars Lerin på Nordkalotten, en av den permanenta utställningens motiv, ofta med inflikade självporträtt och ibland interfolierade med handskrivna texter, blir liksom vykort i kanten. Kan ses som Lars Lerins sätt att se på sin konst.
Vykort från Nordkalotten!
Även om Lars Lerin i sin TV-serie och konstskola mest fungerar som inspiratör och mentor med sitt Sandgrund och vill få sina lärlingar att komma igång med den konstnärliga processen, måla, dansa och skapa musik och öka på självkänslan hos de unga så har han en formell utbildning. Han har gått på Gerlesborgsskolan och Valands konsthögskola.
Inspiration javisst men också en grad av formell utbildning!
Dessutom har han skrivit rader av böcker ofta reseberättelser med de infogade vykorten och akvarellerna.
Till detta kan tilläggas att han fått en rad priser och utmärkelser som t ex Augustpriset, Årets Värmlandsförfattare och blivit hedersdoktor vid Karlstads universitet.
Är man på kultur odyssé en helg så där de första varma dagarna i början av maj kan det behövas lite färdmusik på hemfärden. Kistalight väljer att bädda in en alldeles särdeles speleman från Värmland som tonsatt en alldeles särdeles poet från samma landskap, en av den svenska litteraturens mest musikaliska lyriker, ton och rim virtuos som få, men kanske inte helt politiskt korrekt med sina rader så här i #metoo tider.
PS Här Freja snart 5 år gammal som älskar att måla med starka färger och stundom målar hon ett och annat monster. Här dock ett porträtt av La Famiglia nedan med ett insmuget djur!
Gissa vilken av figurerna?
Kanske hittar Freja vägen till konsten och kanske till Lars Lerins måleri om inte annat än för målarglädjens skull tror morfar Kistalight och mormor Mimmi.
Klicka gärna på bilden!
Freja i målartagen...
Det kommer mera...
© Thommy Sjöberg
No comments:
Post a Comment