Picassos damer och Olle Baertlings geometriska former a la Marie-Louise Ekman Bild Thommy Sjöberg - klicka gärna på bilden!
Klart vi har varit på Moderna och kikat på Marie-Louise Ekmans nya utställning med Vännernas vernissage och på Modernas pressvisning. En återblick på över 50 års verksamhet inom måleri, film, scenografi, skulptur, teater och även för tiden som professor i måleri, rektor på Konsthögskolan och VD för Dramaten.
Sammantaget visas 350 verk varav 70 är nymålade varför utställningen och Marie-Louise Ekmans konst kan ses som aktuell och central.
Ett just nu i konstlivet med Stockholm som bas!
Det handlar om relationer, roller, makthierarkier och det är berättelsen som står i centrum. Utställningen följer Marie-Louise Ekmans liv kronologiskt med start 1967 i Stockholm på Galleri Karlsson, med en skandalutställning där, och i kretsen kring undergroundtidningen Puss.
Fiskbullar i hummersås, en sidenapplikation, blir det första verket av Marie-Louise som Moderna köper in 1968 genom Pontus Hultén.
Nattvarden a la Marie-Louise Ekman Bild Thommy Sjöberg - Klicka gärna på bilden!
Aldrig har vi sett så många leenden, kan inte bara bero på vernissage vinet Füme Blanche, på en utställning. Ackompanjerat av förtjusta skratt när vi ser oväntade sammanhang, händelser och figurer med förskjutningar av perspektiv och skalor i målningarna.
Ofta är det den blonda tanten (Marie-Louises mamma) blondinen (Marie-Louise själv) eller bara en blond kvinna som dyker upp på nya oväntade äventyr (kanske är det sex på gång) i serierutorna tillsammans med en fabelvärld av (ofta pruttande) djur och en cirkus.
Humor och naivitet som ett sätt att överleva i tillvaron?
Hur som helst är det en fantasifull gränsöverskridande värld!
En mild surrealism i Marie-Louise Ekmans anda.
I de senare verken framträder mer skuggor och mer stiliserade bilder, barnbarnen som fågelungar, Gösta Ekman som farbrodern och så blondinen förstås. I några av målningarna kommer vi att tänka på John Lennons teckningar i hans In My Own Write.
En mild absurdism med tokroliga linjer i popkonstens anda!
Olle Baertling a la Marie-Louise Ekman Bild Thommy Sjöberg - Klicka gärna på bilden
Kistalight är ingen skolad konstkritiker eller före detta konstelev.
Men om vi så vore skulle vi älska att ha haft Marie-Louise Ekman som lärare och konstprofessor!
Den gode läraren lär av sitt lärande.
Wow för alla Olle Baertling inspirerade tavlor med ekon från den tidiga modernismen i konsthistorien; Dali och Vilhelm Tells gåta, Picasso-damer, Brancusis ägg, Mondrians komposition med ostbit, Chiricos drömska gränder och en modernistisk form av Da Vincis Nattvarden!
Eleganta lätta fantasifulla kommentarer i samtiden med konsthistorien som kuliss!
Alla i Marie-Louise Ekmans omisskännliga form!
Schysta metakognitiva strategier!
Konstprofessor Marie-Louise förklarar (knäcker) koderna hur man kan förhålla sig till konsten på ett personligt sätt samtidigt som hennes modell kan vila likt en sovande Venus mot en Olle Baertling fond i den svenska konsttraditionen.
Ett sådant förhållningssätt kan säkert vara förlösande för varje konststudent som söker sin form och identitet.
I all sin energi och ofattbara produktion verkar ändå Marie-Louise Ekman vara en lyssnande människa, som chef på Dramaten bjuder hon in sina medarbetare för samtal om arbete, makt och relationer. Samtal som hon filmar med sin mobil.
Många av dem lysande exempel på att ta plats, positionera sig, ge uttryck för sitt ego, manipulera, men mest intressant är kanske vad som inte sägs.
Tomrummen mellan alla känslor som skaver hos medarbetarna.
Kära nån vad är det som har hänt som Marie-Louise säger till en av sina skådisar som levererar sitt eget något otydliga personliga drama.
Ett sårbart artistego i kris!
- Måste skynda för att se utställningen igen!
© Thommy Sjöberg
Just for fun, från Kista till Norra Öland och med Järvafältet, en värld i sig! Essäer och resebitar, gott humör, i en mix av högt och lågt, med en ton av allvar till skratt av indieförfattaren och förläggaren Thommy Sjöberg
Kistalight Adresses
▼
Friday, June 23, 2017
Tuesday, June 20, 2017
Sommarlov från Tennistouren
Fåfäng och vill du synas på TV-skärmen i Solna Tenniscenter?
Se till att du vinner söndagsmatchen i ditt gruppspel och lägg in resultatet direkt efter matchen på din mobil!
Kistalight går på sommarlov efter sina gruppspel i Solna TK och SJ, har även hunnit med lite grusspel i turneringen SJ Open (två matcher) efter hemkomsten från torparvistet på Norra Öland.
Får vara nöjd med resultatet 3 vinster, en oavgjord och två förluster i gruppspelet plus en wo-vinst. I grusturneringen aj...aj men två trevliga kvällar i god tennissamvaro.
Kanon att tillbringa några kvällar på utebanorna i Järfälla.
Får ändå vara nöjd med resultatet i gruppspelet, två hedrande (?) fjärdeplaceringar, dock når jag inte upp till ambitionen att vinna något fler matcher än jag förlorar, mest utvecklande för spelet lär ju ändå vara att möta något fler bättre spelare än man själv är ungefär i volymen 40 till 60 % vunna matcher.
I Backhandsmash för Solna TK;s eminenta statistik för gruppspelet sen tidernas begynnelse, innebär januari 2013, finns dock Kistalight med i topp 20 bland spelarna med hedrande 43 vinster på drygt 100 matcher, har också spelat oavgjort i sju matcher, wo faller utanför statistiken and the rest is silence.
Några goda råd till mig själv som tennismotionär inför sommarlovet! Jag är ju trots allt gammal lärare.
Goda råd till mig själv på Tennistouren
- Behåll alltid ditt goda humör
- Att spela tennis som panschis är en bonus
- Gläd dig åt enskilda slag; en oväntad vinklad backhand, en slicad stoppboll, en hårt vinklad forehand, en lobb, gå på nät för en volley eller att lyckas med serven
- Gläd dig åt om du och din motståndare hittar fram till ett bra spel, händer ju trots allt, kul tennis är som en bra dialog (samtal)
- Klart att du gillar att tävla! Det är ju därför du deltar i gruppspel! Gläd dig åt dina vinster men bli inte som en mental trasselsudd om du förlorar en match som du kanske borde vinna
- Försök fortsatt att utveckla din backhand som Justine Henin. Vi citerar oss själva från Anniversary Light!
Se hur Henin liksom gräver upp sin backhand och vinklar slagen!
Ser man slaget i slowmotion så ser man hur högt hon drar tillbaka sitt racket.
Det ser ut som en början till ett dubbelfattat slag.
Vänster hand skjuter liksom tag i sitt racket och ger fart sedan slår hon igenom slaget så att det blir full swing. Effekten blir att hon hittar vinklar hos motspelaren som man inte trodde (fanns) var möjliga dessutom med bra fart på bollen. - Ta ansvar för din tennis - Skyll inte på motståndaren om du spelar dålig tennis (skittennis)
- Fokusera på ditt eget spel
- Försök och kom väl förberedd till matcherna, värm gärna upp med en liten jogg och utöva lite mental fokus
- Som sagt försök och ha kul och trevligt med din tennis
- Väl mött på tennisbanan
GLAD SOMMAR!😎🎷🌾 🎾🎾🎾
Drömmer du om Wimbledon?
Både som åskådare eller som ung entusiast!
Kistalight har hittat det folkliga alternativet eller tennisens gräsrötter i den Blekingska skärgården på ön Aspö 20 minuters båtfärd från Karlskrona.
Dit drömmer vi om att åka för en riktig gräsrotsturnering.
Vi citerar oss själva på Kistalight från förra året!
Ovan (bilden) ser vi en rolig inbjudan, Tea & Tree, till en träracket turnering i Aspö TK.
Matchboll (Ball de match)... vid Aspös gröna tennisbanor, en form av målad hardcourt (asfalt), där träffar jag far och son som lattjar med bollen. De berättar att man kan hyra banan för 25 kr timmen genom att boka tid på schema vid banan och köpa bongar på ICA Aspö som bekräftar hyran. Dessutom måste en av spelarna vara medlem i Aspö TK. Medlemsavgiften i Aspö TK är 25 kr/år för barn och 100 kr/år för familj.
Varje år i juli anordnas tennisskola och Aspö Open med tävlingar i 16 olika klasser. Både tennisskolan och tävlingarna är mycket populära bland föreningens 300 medlemmar. Klubbens mål är att verka för ett bestående intresse för tennis i alla åldrar och för att skapa en social kontaktyta (kitt) mellan äldre och yngre och mellan öbor och sommargäster.
Ovan (bilden) ser vi en rolig inbjudan, Tea & Tree, till en träracket turnering i klubben.
Gamla träracketar och vita kläder är vad som gäller!
Säkert ännu mer svårt att lira tennis med träracket!
I den svåraste av racketsporter!
Slarvar du med din backhand, volley eller forehand straffar det sig direkt!
Wow alltså (game, set and match) för träracket turnering på Aspö TK tennisbanor och Kistalight undrar om jag inte här hittat några skärvor av den svenska tennisens rötter!
Vill du bli elit och spela pang-pang tennis är det förstås andra villkor som gäller men visst är det kul med lite gräsrotstennis om än bara på en grön asfaltsbana.
Någon gång i framtiden ska jag fara till Aspö en sommar och delta i liret kring linjerna i deras gröna tennisturnering.
Pst! Wimbledon är inte dumt det heller!
© Thommy Sjöberg
Friday, June 16, 2017
Bara en sång och en dansman Bob Dylan
Bob förklarade läget redan 1965!
Mer Trubbel för Svenska Akademin och Bobs Nobelpris!
Bob tycks ha anlitat Läxhjälp, enligt nättidningen Slate, för sin Nobelföreläsning!
Alla amerikanska gymnasisters egen räddningsplanka (ha...ha) när man är sen med inlämningsuppgifterna!
Vår speciallärare och gode litteraturpedagog Sara Danius från svenska akademin menar säkert att källkritik och citatteknik inte fanns på Hibbing High när det var femtiotal och vår unge Bob introducerades på litteraturens tiljor.
Kistalight som fått ett lätt återfall i sitt Dylan beroende efter att ha hört ljudfilen som Bob levererade till Svenska akademin måste bara blogga vidare i ämnet!
Detta hade naturligtvis inte hänt om Bob varit elev på Spånga High där vi anlitade det eminenta programmet Urkund.se före inlämning.
Dessutom hade vi, Kistalight, utmärkta övningar i både källkritik och citateknik som gjorde att vi lotsade eleven genom plagieringens fällor.
I den akademiska världen (vetenskapliga uppsatser och avhandlingar) är citat, källor och referenser (fotnoter) själva livsluften för kunskapen.
Bob är ingen akademiker.
Visserligen är han invald i American Academy of Arts and Letters men då varken som författare eller musiker, eftersom den amerikanska akademin inte kunde bestämma sig för om han var musiker eller författare så fick det bli ett heders omnämnande istället.
Bara en sång och en dansman!
I intervjun ovan säger ändå Bob att orden kommer först (oftast) sedan musiken men han använder gärna tonen och melodin från munspelet när han skapar sina sånger.
Kan ses som en del av hans musiks folkliga rötter!
Undrar om vi ska ta och titta på Bobs Nobelföreläsning lite som ett elevarbete på Spånga High!
Känns inte riktigt bra!
Men man kan få syn på saker och ting.
But it´s a bloody work!
Someone got to do it!
Vi börjar med LAY-OUT och framförande.
Snyggt och prydligt, fin text och styckeindelning, ljudfilen väl inspelad, stämningsfullt med jazzig bakgrundsmusik (elaka tungor kallar det hissmusik för att lugna nerverna), ledig och avspänd poetisk framtoning i rösten. Betyg A
SPRÅK/DISPOSITION Fint och varierat språk - rör sig från vardagliga formuleringar, lite attityd, till mer poetiska vändningar och valörer med vissa lite gammeldags (åldriga uttryck) ändå lätt att följa med i redovisningen. Dispositionen består av tre delar; inledning med bakgrund Buddy Holly m fl om hur populärmusik var själva grunden för de egna texterna, sedan de författare och böcker som formade hans litterära medvetande (värld) och valet av de tre böckerna Moby Dick, Västfronten... och Odysséen. Slutligen sammanfattningen med sångers roll i litteraturen, blir sammantaget en bra disposition, citat tekniken fungerar väl från de litterära verken.
Om det finns källor utöver de citerade verken bör de anges vilket vanligtvis inte hör till för den här typen av arbete. (Elaka tungor har jämfört med siten för Läxhjälp och hittat kopierade fraser därifrån - aj...aj skandal)
Betyg A - C - E (F) beroende på frågetecken dock för källor? Skriv mer med egna ord om verken! Källor får naturligtvis användas, all pedagogik, inlärning, börjar med att man härmar, tar efter, men eleven ska bearbeta och utveckla sina egna texter - alltså bearbeta kopierade fraser!
Puh! Det ser ut som Urkund har provkört Bobs text i förhållande till siten Läxhjälp och kommit fram till sporadiska likheter med andra texter vilket räddar Bobs arbete från underkänt. Men texten är ju trots allt inget elevarbete! Får till slut bli Betyg A här - se formuleringskonsten.
FAKTA/INNEHÅLL Bra urval fakta, fördjupar bilden av de litterära verken, det väsentliga finns med, och ger en fördjupad bild av verken, möjligen en något spretig disposition, mellan textens olika avdelningar och för mycket innehållsreferat, men okej! Betyg A - C
EGNA TANKAR OCH SLUTSATSER Visst knyts arbetet (föreläsningen) ihop i sammanfattningen. De inledande funderingarna kring vilka artister, musiker och låtskrivare som inspirerade till singer/songwriter karriären och behovet att komma ut i världen - Dylans sångbok, får här en motivering hur de ska upplevas och hur sångerna når sin rätta dimension - bra där. Lyriken får sin storhet tillsammans med musiken anser Dylan och ska sjungas, lyssnas till och varför inte med en svängom - Bara en sång och dansman! Det betonas också att sångerna med sina texter ska upplevas inte förstås och analyseras vilket Kistalight tycker är en onödig antiintellektuell hållning - visst borde texterna både kunna tolkas, analyseras och upplevas. Betyg A
AMBITION OCH ORIGINALITET Det finns ett poetiskt driv i föreläsningen! Vilket särskilt märks i ljudfilen. Urkund.se nålsöga passeras - se sporadiska likheter (Stora konstnärer stjäl - medelmåttiga lånar) Litteraturredovisningen är konventionell med innehållsreferat men intressanta val från skolboksvärlden, både Moby Dick och Odysséen kan ses som tidlösa verk men också litteratur med modernistisk approach. Möjligen vill också Bob med sina val vara Svenska akademin och specialläraren och den gode litteraturpedagogen Sara Danius till lags. Citattekniken från böckerna är utmärkt men redovisning av övriga källor saknas men trots allt är det ju en Nobelföreläsning och varken skolarbete eller vetenskaplig uppsats.
Betyg A
Slutligt Betyg A med viss tvekan dock plus för elevens självständighet (bångstyrig) i tolkningen av uppgiften.
Bara en sång och dansman!
Vi citerar oss själva från vår blogg Hello Dylanmannen här!
Här på Kistalight skulle vi gärna vilja ha med någon av Bobs egna tolkningar av sina sånger för att visa vilken intensiv sångare han är, vilka stämningar han kan bygga upp och just hur han hör hemma i en amerikansk tradtion av folksånger och dans på festplatser, krogar och dansbanor. Varför inte till exempel bland hillbillies i Appalacherna även om Dylan var en judisk kille från medelklassen. Här rekommenderar vi Tell Me ett outtake från Infidels men eftersom vi inte hittar den på nätet får det bli en nästan okänd cover av Rossi Internationell istället. Ett framträdande som säkert har lite The Band influenser! Enkel sång men visst glimrar det i verserna. Tell me - what´s in back of them pretty brown eyes/Tell me - behind what door your treasure lies.
Visst finns Tell Me på nätet med Bob!
Upptäcker vi men då under pseudonymen Elston Gunn. Lyssna på den ljusa rösten och intensiteten - på med dansdojorna, sväng loss på en festplats bland hillybillies någonstans på den amerikanska vischan.
Lyssna En gång till med Elston Gunn!
PS Kistalight rekommenderar som komplement till Nobelföreläsningen Bob Dylans Chronicles där han mycket inspirerat och spännande skriver om kreativitet, (experience, observation and imagination) och speciellt i kapitlet River of Ice skriver han om de författare och artister som inspirerade honom de första åren i New York när han full av energi (driv) som en annan hillbilly från skogarna, De Stora Sjöarna och gruvfältens land kom till det Gröna Äpplet för att erövra folkmusikscenen, livet och poesin.
PS 1 Kistalight har upptäckt att citatet ovan om kreativitet lika gärna kunde vara William Faulkners, erfarenhet, iakttagelser och fantasi såg han som författarens bästa vänner.
Är det då ett plagiat av Dylan? Njaa knappast!
Författare kan ju ha liknande erfarenheter!
PS 2 Funderingar kring traditionella skolarbeten i Googletider!
Visst pågår en digital revolution!
Vad gör vi grabbar och tjejer om vi undrar över något?
Jo vi googlar!
Vad gör vi om vi ska skriva något och behöver stoff?
Jo vi googlar, åtminstone inledningsvis, innan skrivandet börjar.
Vad händer?
Jo kunskapen, utbudet av stoff är oöverblickbart!
Kunskapen blir skalbar och fragmentarisk, frestande att bara låna rakt av utan citatteknik och angivande av källa.
Fusk och fakenews blir svåra att belägga och åtminstone i skolans värld bör man utveckla alternativa redovisningsformer med betoning på mer kreativa lösningar där referat och återgivande minskar och att man istället visar (gärna digitalt?) att man förstått sin uppgift och problemets kärna.
Övningar kring fakenews, ryktesspridning, näthat och falsk propaganda och missledande information är något som engagerar de flesta eleverna och något som eleverna känner till, åtminstone delar av det och det är tacksamt att jobba med för oss lärare och göra (utveckla) övningar till.
Varför inte sluta med där Bob Dylan börjar sin föreläsning!
Med Buddy Holly och Heartbeat?
Vi Dylan fans har våra prövningar.
Men inför några toner av harmonican är det kört!
© Thommy Sjöberg
Friday, June 09, 2017
Visst låter han som en stor poet Bob Dylan
Visst låter han som en stor poet Bob Dylan!
Kistalight har lyssnat på Bobs Nobelföreläsning och läst texten till talet.
Av någon anledning kommer vi att tänka på den gamla Dramatenskådisen Ernst Hugo Järegård.
Mannen som kunde få telefonkatalogen att låta som ett drama av Shakespeare.
Något liknande med Bob hans (egentligen) innehållsreferat av tre stora litterära verk Moby Dick, Odysséen och På Västfronten intet nytt troligen lästa under ungdomen som ung student på Hibbing High School låter som en poesivandring.
Alldeles säkert kunde Bob ha fått ett stipendium om han skrivit något liknande under sin skoltid som då kanske hade delats ut till sommarlovet av rektorn i Hibbing Highs vackra aula. En aula som är ett historiskt minnesmärke bland byggnader i USA. Hibbing High School som inte bara är en märkvärdig skolbyggnad (påkostad av det amerikanska gruvbolaget som verkade i staden) utan har också prisbelönta akademiska program för sina studenter.
Verklighetens Bob verkar inte ha fått något litteratur stipendium på Hibbing High däremot hade han en av sina första elektriska spelningar i aulan. Bob lär ha lirat (hamrat) hårt på pianot och hans band stämde in i samma anda.
En elektrisk ljudupplevelse som fick rektorn att dra ur sladden till strömmen för allt oväsen!
En föregångare till Bobs magiska elektriska konsert, Judaskonserten, från Manchester Free Trade Hall 17 maj 1966. Pophistoriens största (bootlegging) privatkopierade konsert.
Nu har ju Bob varit elev i sex månader, nåja, hos specialläraren och den goda litteraturpedagogen Sara Danius som fått honom att tacka ja och känna sig hedrad av det fina priset, han har skrivit ett utmärkt (fantastiskt) tal som framfördes av den amerikanska ambassadören (eleven ska ges flexibla möjligheter) på Nobelmiddagen. Dessutom har han gett en fin konsert i Stockholm under våren där delar Svenska Akademin skymtade i publiken (alternativ redovisning) och nu har han levererat en Nobelföreläsning flera dagar före deadline, .
En föreläsning som mer fungerar som (åter)berättelse av de tre stora verken.
Han har en märkvärdig ton, en poetisk berättarröst, en rytm som är hans och rösten låter här yngre än när han sjunger. Möjligen är den lätt jazziga bakgrundsmusiken inspirerad av Jack Kerouacs uppläsningar av On the Road alldeles säkert en förebild för den unge Bob som också hade författardrömmar.
Enligt Bob mamma satt han i pojkrummet i 12 år på Bob Dylan Drive (adressen numera) och väntade på att bli författare - osäker på källan där.
Kanske lästa han då på pojkrummet i Hibbing de tre stora berättelserna Moby Dick, På Västfronten intet nytt och Odysséen om sökande, spränga gränser, manisk uthållighet, encyklopediskt vetande, om krig och fasor, om uppskjutna hemkomster, sällsamma äventyr,omöjliga val, resor och en blodig uppgörelse?
Två stora berättelser som aldrig tycks bli omoderna och en krigsskildring från första världskrigets västfront som känns aktuell i dag med tanke på krigen i Mellanöstern.
Inga pjåkiga val!
Här på Kistalight funderar vi lite kring Moby Dick och Dylans diktning.
Kapten Ahab som mytisk figur dyker ju upp i Dylans 115th Dream från Bringing it all back home. Moby Dick inte bara skol (äventyr på haven) och pojkbok utan en av de amerikanska litteraturens stora romaner och Odyssén är en tidlös klassiker (subtila skepparhistorier och äventyr) och med lite pedagogisk vägledning kan båda verken vara riktiga läsäventyr med modernistiska inslag för lässugna ungdomar i alla åldrar.
Säg mig vem du umgås med?
Ska jag säga vem du är.
Både Moby Dick och Odysséen är intressanta val av böcker (redovisning hos speciallärare Danius) av en kille som införde modernismen (bildspråk och ämnen) i pop och rockmusiken.
Hjältarna i verken den maniskt sökande och uthålliga kapten Ahab som seglar världshaven runt i jakt på den vita valen och Odyssevs den mångförslagne berättaren och iakttagaren som får irra runt i världen innan han hittar hem för sin uppgörelse.
Kan väl vara litterära (anti)hjältar att känna igen sig i för Bob som åker världen runt på sin aldrig avslutade turné, The Never Ending Tour, som startade i Concorde den 7 juni 1988, en popmusikens kapten Ahab eller en rock´n rollens Odyssevs som aldrig hittar hem till sitt Ithaka och sin Penelope.
Den turnerande Bob kan nog gott även han ses som en mytologisk figur och litterär skapelse av sin upphovsman Bob Dylan.
Trevlig och poetisk, sounds like a great poet, låter han på sin levererade ljudfil av Nobelföreläsningen flera dagar före deadline.
Inlämning av skolarbete hos specialläraren och den gode litteraturpedagogen Sara Danius inför sommarlovet.
Betyg för Nobelföreläsningen!
Fem stämda munspel av fem och lite poetisk rök!
© Thommy Sjöberg
Kistalight har lyssnat på Bobs Nobelföreläsning och läst texten till talet.
Av någon anledning kommer vi att tänka på den gamla Dramatenskådisen Ernst Hugo Järegård.
Mannen som kunde få telefonkatalogen att låta som ett drama av Shakespeare.
Något liknande med Bob hans (egentligen) innehållsreferat av tre stora litterära verk Moby Dick, Odysséen och På Västfronten intet nytt troligen lästa under ungdomen som ung student på Hibbing High School låter som en poesivandring.
Alldeles säkert kunde Bob ha fått ett stipendium om han skrivit något liknande under sin skoltid som då kanske hade delats ut till sommarlovet av rektorn i Hibbing Highs vackra aula. En aula som är ett historiskt minnesmärke bland byggnader i USA. Hibbing High School som inte bara är en märkvärdig skolbyggnad (påkostad av det amerikanska gruvbolaget som verkade i staden) utan har också prisbelönta akademiska program för sina studenter.
Verklighetens Bob verkar inte ha fått något litteratur stipendium på Hibbing High däremot hade han en av sina första elektriska spelningar i aulan. Bob lär ha lirat (hamrat) hårt på pianot och hans band stämde in i samma anda.
En elektrisk ljudupplevelse som fick rektorn att dra ur sladden till strömmen för allt oväsen!
En föregångare till Bobs magiska elektriska konsert, Judaskonserten, från Manchester Free Trade Hall 17 maj 1966. Pophistoriens största (bootlegging) privatkopierade konsert.
Nu har ju Bob varit elev i sex månader, nåja, hos specialläraren och den goda litteraturpedagogen Sara Danius som fått honom att tacka ja och känna sig hedrad av det fina priset, han har skrivit ett utmärkt (fantastiskt) tal som framfördes av den amerikanska ambassadören (eleven ska ges flexibla möjligheter) på Nobelmiddagen. Dessutom har han gett en fin konsert i Stockholm under våren där delar Svenska Akademin skymtade i publiken (alternativ redovisning) och nu har han levererat en Nobelföreläsning flera dagar före deadline, .
En föreläsning som mer fungerar som (åter)berättelse av de tre stora verken.
Han har en märkvärdig ton, en poetisk berättarröst, en rytm som är hans och rösten låter här yngre än när han sjunger. Möjligen är den lätt jazziga bakgrundsmusiken inspirerad av Jack Kerouacs uppläsningar av On the Road alldeles säkert en förebild för den unge Bob som också hade författardrömmar.
Enligt Bob mamma satt han i pojkrummet i 12 år på Bob Dylan Drive (adressen numera) och väntade på att bli författare - osäker på källan där.
Kanske lästa han då på pojkrummet i Hibbing de tre stora berättelserna Moby Dick, På Västfronten intet nytt och Odysséen om sökande, spränga gränser, manisk uthållighet, encyklopediskt vetande, om krig och fasor, om uppskjutna hemkomster, sällsamma äventyr,omöjliga val, resor och en blodig uppgörelse?
Två stora berättelser som aldrig tycks bli omoderna och en krigsskildring från första världskrigets västfront som känns aktuell i dag med tanke på krigen i Mellanöstern.
Inga pjåkiga val!
Här på Kistalight funderar vi lite kring Moby Dick och Dylans diktning.
Kapten Ahab som mytisk figur dyker ju upp i Dylans 115th Dream från Bringing it all back home. Moby Dick inte bara skol (äventyr på haven) och pojkbok utan en av de amerikanska litteraturens stora romaner och Odyssén är en tidlös klassiker (subtila skepparhistorier och äventyr) och med lite pedagogisk vägledning kan båda verken vara riktiga läsäventyr med modernistiska inslag för lässugna ungdomar i alla åldrar.
Säg mig vem du umgås med?
Ska jag säga vem du är.
Både Moby Dick och Odysséen är intressanta val av böcker (redovisning hos speciallärare Danius) av en kille som införde modernismen (bildspråk och ämnen) i pop och rockmusiken.
Hjältarna i verken den maniskt sökande och uthålliga kapten Ahab som seglar världshaven runt i jakt på den vita valen och Odyssevs den mångförslagne berättaren och iakttagaren som får irra runt i världen innan han hittar hem för sin uppgörelse.
Kan väl vara litterära (anti)hjältar att känna igen sig i för Bob som åker världen runt på sin aldrig avslutade turné, The Never Ending Tour, som startade i Concorde den 7 juni 1988, en popmusikens kapten Ahab eller en rock´n rollens Odyssevs som aldrig hittar hem till sitt Ithaka och sin Penelope.
Den turnerande Bob kan nog gott även han ses som en mytologisk figur och litterär skapelse av sin upphovsman Bob Dylan.
Trevlig och poetisk, sounds like a great poet, låter han på sin levererade ljudfil av Nobelföreläsningen flera dagar före deadline.
Inlämning av skolarbete hos specialläraren och den gode litteraturpedagogen Sara Danius inför sommarlovet.
Betyg för Nobelföreläsningen!
Fem stämda munspel av fem och lite poetisk rök!
© Thommy Sjöberg
Tuesday, June 06, 2017
Friggeboden i våra hjärtan
I dag skriver vi traditionsenlig blogg på Nationaldagen. Bild friggebod Thommy Sjöberg
Kistalight spanar efter något riktigt ursvenskt.
Grabbar och tjejer vi väljer att skriva något om Friggeboden.
Visst har vi en rad kända politiker och personligheter som gjort sig kända i världen.
Olof Palme förstås med sitt engagemang och debattglädje, Dag Hammarskjöld och Jan Eliasson i FN, Per Albin med sitt folkhem, Erlander med sitt ministermys i många år när socialdemokratin var lika med svensk regering och i mer modern tid Reinfeldt och Borg i Alliansen och inte minst fd utrikesminister Carl Bildt som en gossen Ruda i Sverige och i världen.
Men ingen modern politiker har som Birgit Friggebo kommit nära den svenska myllan och satt sina spår hos hemmansägare, bönder, villaboende, hos sommarstugeägare och torpare med sin skapelse.
Den bygglovs befriade Friggeboden!
Vi citerar från Wikipedia om Friggeboden.
Boden fick sitt namn efter Birgit Friggebo, som var folkpartistisk bostadsminister, när hon år 1979 lät avskaffa bygglovsplikten för en byggnad av detta slag om högst 10 kvadratmeter.[2] 2008 utökades ytan till 15 kvadratmeter som fick delas på flera byggnader.
Annars är Birgit Friggebo mest känd för att ha sjungit We shall overcome vid ett tumultartat besök i Rinkeby Folket Hus år 1992 tillsammans med svensk politiks egensinniga enfant terrible Carl Bildt.
Bildt var förvånansvärd cool, lite road kanske, medan Friggebo blev en smula nervös inför alla upprörda medborgare.
We shall overcome på Nationaldagen?
Inte alltid lätt med allsång!
Tidigare bloggar på Nationaldagen från Kistalight
Nationaldagen 6 juni 2005
Ljus över Nationaldagen II
Fifty-love 6 juni 2006
Hoa på nationaldagen 6 juni 2007
6 juni - inte bara nationaldag 6 juni 2008
Nationaldag Light 6 juni 2009
Kaffetår och den svenska ensamheten 6 juni 2010
Undervisning är det som pågår medan vi sysslar med annat 6 juni 2011
Heja Sverige - Kistalight firar Nationaldag 6 juni 2012
Berättelser från Sverige 6 juni 2013
Slas Light 6 juni 2014
Miljonprogrammet Light från Kloss till Koja 6 juni 2015
Det var Håkan Hellström och jag... 6 juni 2016
© Thommy Sjöberg
Kistalight spanar efter något riktigt ursvenskt.
Grabbar och tjejer vi väljer att skriva något om Friggeboden.
Visst har vi en rad kända politiker och personligheter som gjort sig kända i världen.
Olof Palme förstås med sitt engagemang och debattglädje, Dag Hammarskjöld och Jan Eliasson i FN, Per Albin med sitt folkhem, Erlander med sitt ministermys i många år när socialdemokratin var lika med svensk regering och i mer modern tid Reinfeldt och Borg i Alliansen och inte minst fd utrikesminister Carl Bildt som en gossen Ruda i Sverige och i världen.
Men ingen modern politiker har som Birgit Friggebo kommit nära den svenska myllan och satt sina spår hos hemmansägare, bönder, villaboende, hos sommarstugeägare och torpare med sin skapelse.
Den bygglovs befriade Friggeboden!
Vi citerar från Wikipedia om Friggeboden.
Boden fick sitt namn efter Birgit Friggebo, som var folkpartistisk bostadsminister, när hon år 1979 lät avskaffa bygglovsplikten för en byggnad av detta slag om högst 10 kvadratmeter.[2] 2008 utökades ytan till 15 kvadratmeter som fick delas på flera byggnader.
Annars är Birgit Friggebo mest känd för att ha sjungit We shall overcome vid ett tumultartat besök i Rinkeby Folket Hus år 1992 tillsammans med svensk politiks egensinniga enfant terrible Carl Bildt.
Bildt var förvånansvärd cool, lite road kanske, medan Friggebo blev en smula nervös inför alla upprörda medborgare.
We shall overcome på Nationaldagen?
Inte alltid lätt med allsång!
Tidigare bloggar på Nationaldagen från Kistalight
Nationaldagen 6 juni 2005
Ljus över Nationaldagen II
Fifty-love 6 juni 2006
Hoa på nationaldagen 6 juni 2007
6 juni - inte bara nationaldag 6 juni 2008
Nationaldag Light 6 juni 2009
Kaffetår och den svenska ensamheten 6 juni 2010
Undervisning är det som pågår medan vi sysslar med annat 6 juni 2011
Heja Sverige - Kistalight firar Nationaldag 6 juni 2012
Berättelser från Sverige 6 juni 2013
Slas Light 6 juni 2014
Miljonprogrammet Light från Kloss till Koja 6 juni 2015
Det var Håkan Hellström och jag... 6 juni 2016
© Thommy Sjöberg
Monday, June 05, 2017
The Sounds of Northern Öland
The sounds of city seems to disappeare...
Today something for our internationell readers!
Especially the viewers from USA!
It´s about the sounds from our summer residence.
Oh I mean more precisely little noice from our summer cottage!
Why not like a Spotify list?
Track 1 Start a lawn mover!
Three light presses on the rubber hub (float),
then pull the starter wire...whruum!
Track 2 Bark...bark!
Here the cat is hunted by the neighbor`s barking dog.
Difficult with Friggebodar`s location.
Mjauu...!
Track 3 Cuckoo Why not some bird play?
The nightingale in may - a speeded quartet, the red-hearted twitters in our oldest bird house, the blue-knife in the red painted one or the doves guttural noice, the blackbirds drill - a nice chap and the false signal from the cuckoo in may.
Cuc ...koo!
Track 4 Sawing wood... on the other side of the wall!
From a real Islander!
From a person who lives here all year on Öland.
An Islander i IRL, in real life, so to speak among all summer guests.
He always sawing on saturday afternoon.
Punctual as a weekend ringing from the church in Böda while we light the grill for a little barbecue and our revolutionary cat spins awaiting some goodies.
Track 5 (Summer) Surr...r Bees and bumblebees in our flowering lind in july as a mild sambarhytm. Kistalight dreams of building a beehive.
Sometimes an exhausted bee drop in my cap, plopp, as i sit on the porch, do creative little thing, read, write and records in my books.
Track 6 The sound of melodies from the waves in Kalmarsound, hears a little extra at seven o´clock, say 40 minutes after the Gotland boat has passed or even better you van hear the poetic noise in twilight from a spark ingnition engine when a fishingboat is heading towards the harbor in Byxelkrok.
Track 7 Winds wins in the tree tops of the linden. Blown and windy as the most characteristic of all sounds here on the island of the wind.
- Öland!
Most of the time the wind is only a like a dimunitive idea among the trees. You feel the light breeze as a promise for the summer.
© Thommy Sjöberg