Kistalight Adresses

Monday, March 28, 2016

Älskade terrorist Light

Läser ut Älskade terrorist av Anna Sundberg och Jesper Huor i veckan. Passande läsning med tanke på attentaten i Bryssel. Boken har fått fina recensioner i AB och SvD. Kistalight instämmer gärna i kören, det är en lättläst, spännande och flyhänt skriven bok om Anna och hennes resa som strängt troende muslim, salafist och jihadist, sett ur det kvinnliga perspektivet i en sluten sekteristisk miljö.
Möjligen ger den också ett svar på hur unga människor i dag radikaliseras i sin muslimska tro.
Radikaliseras förresten är det verkligen det rätta ordet för att beskriva en gammaldags sträng tro och synsätt på samhällsstyre och kvinnans roll i tillvaron? En religion som verkar för kalifat, sharialagar med döds och spöstraff som påföljder och en absolut hierarkisk uppdelning (manlig härskarstrategi) mellan kvinnor och män. En religion som påminner en hel del om ett antimodernistisk politiskt projekt - en sorts islamisk fascism.
Konservering (tillbaka till medeltiden) borde det heta istället för radikalisering.
När Kistalight var ung innebar det att om man blev radikal så var det på den politiska vänsterkanten även här kunde det uppstå sekter till exempel Rebellrörelsen under Kårhusockupationen 1968. Deras radikalisering var en process som gick oerhört snabbt men rörelsen upplöstes innan de hann göra några större allvarliga brott och skador. Ute i Europa knoppades militanta vänsterfraktioner av sig från vänstern och studentrörelserna som RAF i Tyskland och Röda Brigaderna i Italien. Grupper som blandade extrem vänsterideologi med kriminell verksamhet påminner även det en hel del om dagens jihadgrupper där det tycks råda en förvirrad blandning av militant tro och kriminell livsstil.

 En stark berättelse innehåller alltid en gåta!
I Älskade terrorist är det förstås hur kan en ung tjej från medelklassen med en till synes trygg uppväxt och en studenttjej med möjlighet till studier så förbehållslöst,  dras till jihadism.
Hur kan hon ryckas med i en sekt som salafisterna?
Jesper Huor  journalist, författare och lärare på JMK i Stockholm som skrivit boken tillsammans med Anna berättar historien med litterära grepp som ett drama i tre akter:
1) förvirring och tomhet
2) förälskelse, frälsning och fall
3) uppvaknande och vägen tillbaka.
Lite roligare skulle det kunna beskrivas som vägen från a) sex, droger och rock'n roll via b) sex, böner och jihad till att c) vakna upp, få förståelse (bön om nåd) och vuxenliv i ett modernt samhälle.
Starkast lever berättelsen i kapitlet om vistelsen i Pankisidalen i norra Georgien på gränsen mot Tjetjenien. En naturskön plats där tiden stått still och där människor lever under mycket enkla förhållanden men också ett ställe bortom myndigheternas i landets kontroll. Här får berättelsen värme, färg och liv och människorna blir tydliga. Kanske är det avståndet från Sverige som skärper detaljerna och ger konkretion (kärna) åt skildringen. Kanske är det också här som paret, Anna och Said, kommer närmast sin ideala livsstil med sin drömda stat. (Kistalight googlar fakta om Pankisidalen och förstår att dalen efter nine eleven 2001 var ett mörkt ställe för den amerikanska underrättelsetjänsten. Hit sökte sig också stora flyktingströmmar från de två Tjetjenienkrigen tillsammans med mujadhinkrigare vilket präglat dalen.)
Spännande var också att läsa kapitlen om Damaskus, början till fallet (arresteringen av Said och utvisningen av Anna) berättelsen når där John Le Carre höjder, en myllrande stad före inbördeskriget i Syrien där Mellan Österns spänningar med Irakkriget och Palestinska flyktingstadsdelar virvlar förbi.
Luddigare och mindre konkreta blir kapitlen om ungdomen, studenttiden och faktiskt vägen tillbaka, inte samma intensitet där i berättandet, här skulle man önska mer konkretion, fördjupning och analys.
Möjligen kan Anna Sundbergs och Jesper Huors Älskade terrorist inte upplevas som tillräckligt avskräckande för jihadism men en välskriven bok är det som ändå lämnar en hel del frågor kvar!
Plus ytterligare en gåta hur mycket visste eller hur mycket borde Anna egentligen ha förstått av vad hon deltog i som Saids man? Hur som helst kan Anna Sundberg känna sig lyckligt lottad som kunde återvända till Sverige och att hon inte blev utlämnad till Frankrike från Syrien eller att hon står under USA:s terroristlagar.

Eftersom Anna Sundbergs historia redan funnits några år på nätet, upptäcker vi när vi googlar runt, är det kanske ändå bäst att hon berättar själv, här med Jesper Huor, så att hon så att säga äger sin egen historia dessutom här fint berättad. Hoppas nu att hon kan hantera all eventuell uppståndelse kring boken och vem vet det kanske blir en försäljningsframgång som säljer i många länder och kanske till och med Hollywood bankar på med feta manuskontrakt för en sådan story. Hur som helst var boken slut på Bokus lager så vi köpte den istället som e-book.
Vill man veta mer om vad som formar en terrorist utifrån en mer förklarande grund och analysmodell rekommenderar Kistalight sin egen blogg från februari förra året, BHL & Glücksman, där Google av alla företag finns på en länk med en tänkvärd Think tank över vad som formar en ung terrorist.

Betyg (vi är ju lärare) för Älskade terrorist av Anna Sundberg och Jesper Huor: Fem hittade (återfunna) Annor av fem

©Thommy Sjöberg

7 comments:

  1. Ämnet för den här bloggen - Kistalight undrar om boken inte skulle kunna fungera som samtalslitteratur i undervisningen i religion och samhälle på gymnasiet och möjligen årskurs 9 på högstadiet.
    Kistalight som mer eller mindre har kvackat (saknat ämnesbehörighet) i Re under hela sin stolta lärarkarriär har ofta tagit tillfället i akt när det gäller religionsämnet att eleverna får göra självständiga arbeten där (learning by teaching).
    Kan gälla att författa ett specialarbete (gärna i grupp) hålla muntliga anföranden både i grupp och individuellt (gärna med teaterstycken) och ibland prov (det gäller att variera undervisningen).
    Islam och Judendom hade vi alltid prov på i åk 9 ibland med förvånansvärt bra resultat.
    Många av mina elever kom från Järvafältet och var både intresserade och kunniga i ämnet.
    Samtalsidén kring Älskade terrorist är följande att eleverna får öva rollspel kring olika scener (händelser) i boken t ex när Anna blir omvänd (förälskad och frälst) minst två här för och emot
    eller kanske ännu bättre en person får förklara vad är det som händer medan två spelar rollerna.
    Anna åker till Berlin för att leva med sin nye man och lämnar sina två barn hemma hos sin drullige f d man. En spelar Anna och en annan, varför inte flera, får bilda panel och diskutera hennes val.
    Naturligtvis måste valet att åka gravid till Pankisidalen i Georgien vara med. Någon får spela Anna och en annan kan spela upprörd anhörig (bror) medan en tredje berättar några viktiga fakta om dalen.
    Anna väljer att åka till Damaskus med sin familj. En spelar Anna, motspelare blir Annas oroliga mamma och en tredje person får berätta om Syrien (2003) och Damaskus.
    Anna i husarrest i Damaskus - roller Anna och hennes säkerhetspoliser kan också göras med Anna och hennes familj i fängelse.
    Anna fortfarande troende tillbaka i Sverige men upptäcks av sin pappa när hon tittar på Cityakuten i TV. Spela dialogen som uppstår mellan dem - två roller.
    Anna lyssnar på poplåtar i radio när hon åker bil - välj en hit och låt en religionsteolog förklarar varför inte en salafist får lyssna på musik. Två roller Anna berättar om något minne hon har kring låten.
    Anna beslutar att hon vill läsa till lärare - lång motivering! Låt hennes fängslade religiösa man få argumentera emot - två roller.
    Vi slutar där men det finns massor av scener i boken som det går utmärkt att göra rollspel av. Scenerna är inte bara religionsdialoger utan kan även göras som generationsmotsättningar,
    tjej och kille, gammalt och nytt, land och storstad.
    Klart att ska eleverna öva rollspel i ett kontroversiellt ämne krävs det stor varsamhet och trygghet från samtalsledaren.
    Eleverna kan också börja med att skriva manus med lärarens assistans och öva i små grupper och ingen behöver känna sig tvingad att uppträda i stor grupp eller inför klassen.

    ReplyDelete
  2. Tack för intressant läsning och recension. Dessutom fina tips på religionsundervisning. Anna Sundberg

    ReplyDelete
  3. Tack för intressant läsning och recension. Dessutom fina tips på religionsundervisning. Anna Sundberg

    ReplyDelete
  4. Oh...tack så mycket!
    Tipsen om rollspel är mest ett utkast men kan vara ett fint pedagogiskt hjälpmedel.
    Och ge (ruskigt) bra insikter och kunskap på ett tydligt sätt.
    Risken är om man drar ett igång ett sådant här projekt att det blir väl så roligt, livat och glatt!
    Rektorn kanske undrar vad man håller på med och man liksom vacklar hem på fredagseftermiddagen.
    Några av mina finaste lärarupplevelser har jag dock efter liknande rollspel men visst kräver det varsamhet med eleverna och att de har en viss grundtrygghet.
    //Thommy

    ReplyDelete
  5. Kan inte riktigt släppa iden om rollspel ovan!
    En uppgift som ger många möjligheter till alternativ inlärning och tydligt visar på skillnaden mellan en prövande och absolut auktoritär hållning!
    Samtidigt ska en lärare ha en praktisk och jordnära (verklighetsbaserad) syn på pedagogisk verksamhet och den ädla konsten i att vara lärare.
    Det kan finnas stora spänningar i en klass på högstadiet eller gymnasiet som gör det knepigt att ta upp kontroversiella ämnen som t ex jihadism och terrorism.
    Kistalight tycker ändå att Älskade terrorist kan fungera och vara utmärkt samtalslitteratur!
    Varför inte t ex i mer utvalda sammanhang som exitgrupper på Fryshuset och liknande!

    ReplyDelete
  6. Fortsatt många besökare på den här sidan!
    Är det ämnet som drar?
    Hur som helst är det nu Kistalights sjätte mest besökta sida.
    Sidan, bloggen ligger precis placerad mellan sidorna Skolans dag Light och Fritt fall mot gymnasiet.
    Lite extra skjuts just nu i och med att jag lagt ut bloggen på Fejan.
    Kul!

    ReplyDelete
  7. Fortfarande besökare som hittar fram till bloggen ovan Älskade terrorist Light.
    Nu Kistalights 6:e mest besökta bloggsida!
    Kul också att så här ett år efter utgivningen (1 april 2017) att boken säljer bra.
    Samtidigt som den rankas högt av SvD:s bästa bästsäljare!
    Bra välskrivna böcker med litterära kvaliteter kan också sälja!
    Hej på er som fortfarande hittar till min sida ovan!

    ReplyDelete