Kistalight Adresses

Sunday, October 20, 2013

Modernism, kontorsbygglåda och ungdomliga val

Skymtade man inte ljuset så där i slutet av den drygt hundra meter långa korridoren? Kistalight som målare på kvarter Garnisonen sommaren 1971. Bild Wikipedia

Strukturalism Light

Intressant artikel igår i Svd:s Magasinet av Eva Bäckstedt om kvarter Garnisonen på Karlavägen. Då 1971 när det byggdes för statliga verk gällde modernism som idé.  Det var kontorsbygglåda, djärva färgval och experiment med former för FOA, SCB, SÖ, Social och Byggnadsstyrelsen dessa snidare i byråkratins stolta regatta i folkhemmet. Här skulle 5 000 tjänstemän  inrymmas i det dagliga arbetet med regler, förordningar och föreskrifter för våra medborgare. 

Faktiskt så många så att man fick införa flextid!
För att alla resenärer skulle kunna få plats med tunnelbanan till T-station Karlaplan varje morgon och för att Garnisonens medarbetare skulle kunna ta nya nappatag varje dag med byråkratin.
För oss medborgares väl och ve!
 I den gigantiska byggnaden fick våra byråkrater befästa vad som är rätt och fel i  en komplicerad värld - i ett arbete med rörlig arbetstid.         
Under några månaders sommar knegande som målare på bygget Garnisonen - kom Kistalight att fatta om inte livsavgörande beslut så i alla fall viktiga val för sin framtid. 
Här gällde det att fortsätta sina studier.
Måste ha varit 1971 som Kistalight sommarjobbade där som målare!
Hade inte en aning då om att nyckelord för bygget var kommunikation och flexibilitet.
Hur som helst här skapades då en 350 meter lång byggnad med flyttbara moduler och möjlighet till förändring i kontorsmiljöerna.
Garnisonen var när den stod klart norra Europas största kontorshus och Stockholms längsta byggnad och arkitekten hette Tage Hertzell. Garnisonen i fågelperspektiv. Bild Wikipedia
Kistalight som lite vagt drömde om att bli arkitekt (handlade egentligen mer om en romantisk konstnärsdröm och att bearbeta, komma underfund med, en knepig barn och ungdom) hade då ingen aning om allt detta. Målarlaget bestod säkert av en cirka 25 gubbar. Många var från Dalarna och en grupp med lagbasen i spetsen var från Hälsingland och veckopendlade. Kistalight hamnade i lag med en annan ung kille som jag tror hette Klas-Göran.
Vi var yngst.
Vi var sist anställda och vi var bara sommarjobbare.
Uppdrag att måla ett litet rör bakom en betongpelare, trångt, och en bit rör bakom det redan målade elementet som fanns i alla rum. För övrigt var alla delar klara - så kallade färdiga moduler. Varje morgon, klockan sju, en lång korridor med hundratals rum! 
Gillade alltid energin när målarna körde igång varje dag med att hämta färg och verktyg i vår målarbod. Utrustning en burk färg med handtag och en burk med två elementpenslar och en lackpensel, möjligen hade vi också en spegel för att kolla att det kom färg bakom rören. Klädsel målarbrallor och T-shirt, på knäna tejpade skumgummiplattor.
Sedan så var det bara att köra på.
Skymtade man inte ljuset så där i slutet av den drygt hundra meter långa korridoren?
 Vi tog var sin sida Kistalight och Klas-Göran. 
På kvällen var ytterligare en korridor slutförd och hm…hm.
Ljuset i tunneln!
Skönt att det var studier som gällde till hösten. 
Om strukturalism som idé hos byggnadsstyrelsen och andra modefilosofier hade vi inte en susning!
Trots allt fanns det en viss arbetsrotation med målaruppgifterna på kvarter Garnisonen. Korridorjobbet med rörbitarna roterade men några veckor blev det och kanske en månad. Andra uppgifter kunde vara, Kistalight ersatte sjuk kille, i spruttältet och sprutmålade element och blev färgförgiftad. 
Entré där Kistalight har varit med och målat både 1971 och -72 med slutfinishen. Bild Wikipedia
Faktiskt kom jag att extrajobba under hösten 71 på Garnisonen, målade rör i källaren, och under sommaren 1972 var jag med på slutfinishen, målarbättringar på bygget, kompletteringar,  - ej arbetslag då. Bättringar som aldrig tycktes bli klara när inte ackordspiskan ven.
Ordväxling:
Jag kan jobba över! (Kistalight)
Kan du inte börja med att jobba heltid! Vaken och i och för sig riktigt bussig verkmästare (Ove Vestlund) som hade koll på att Kistalight gärna hade en akademisk kvart, pionjär med flextid, mest varje morgon. Verkmästaren som grejade fina bättringsjobben för Kistalight och oroade sig för att slutfinishen aldrig blev klar skickade till slut en gubbe till för att få till det. VerkmästarOve tyckte Kistalight var aningen komplicerad med sina ambitioner att studera och som han sa.
Jag har enkla gubbar från landet här i mitt lag som inte vet av något annat än att knega på dagen lång än att fundera över frågor om almar i Kungsträdgården och rockfester på Gärdet.
Komplicerad tänkte Kistalight!
Vem tar inte chansen att se ljuset i form av lite studier när man har klarat av en drygt hundra meter lång korridor varje dag där en liten bit rör ska målas.
Bakom en trång betongpelare.

Lust att läsa mer av Kistalight! Här en bit från Kistalight på spaning. The best thing in life are free!

Price: Free!
 Download Add to your library
Essän skulle möjligen kunna räknas som en Kindle Singel på bok och nätförlaget Amazon.
Har du varken en iPad, iPhone eller Kindle som läsplatta går det utmärkt att läsa In the footsteps... View Online eller ladda ned som PDF-fil på din dator.
Andra bloggar om arkitektur Andra bloggar om Kista
 Andra bloggar om litteratur    Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm  Andra bloggar om Bob Dylan  Andra bloggar om Nobelpriset i litteratur: Andra bloggar om skrivande
©Thommy Sjöberg

3 comments:

  1. Biten från Kistalight ovan är från sommaren 2009.
    Även den inspirerad av en artikel om arkitektur i Svd då av Elisabeth Andersson.

    ReplyDelete
  2. Rådet för estetik inbjuder till presentation med guidning vid Kvarteret Garnisonen, Karlavägen 100 torsdagen den 25 oktober.

    Arkitekt SAR/MSA Tage Hertzell, som med dåvarande A4 Arkitekter projekterade den 1972 färdigställda byggnaden, visar och berättar om huset och den generella kontorsbygglåda som utvecklades för Byggnadsstyrelsen, under rubrik Garnisonen från projekt till objekt – historien om en projektering i strukturalistisk anda.

    Vi bjuder på liten ostmacka samt öl och kaffe.

    Tid: torsdag 25 oktober 2012 kl 16-18
    Plats: Kvarteret Garnisonen, Karlavägen 100, lokal Berzelii Park se karta
    Kostnad: Kostnadsfritt för medlemmar (enskilda och korporativa), 400 kr icke medlemmar
    (medlemskap kostar 280 kr, studerande 50 kr, om du är under 30 år är det gratis)
    Anmälan: Snarast!

    ReplyDelete
  3. Skulle naturligtvis rusa eller störta till en sådan här visning av garnisonen
    för ingenjörer, arkitekter och byggare som tillhör Betongföreningen!
    Men tycker att det är väl mycket för en panschis att pynta 280 SEK för en visning!
    Kollar en bit på tuben istället.
    Se www.youtube.com/watch?v=yqudAqK1KZE !

    ReplyDelete