Kistalight har läst ut Stig Dagermans Tysk höst i helgen. En samling klassiska reportage från den första efterkrigstiden i Tyskland efter ww2. Dagerman besöker några av de ockuperade zonerna (britter och amerikaner) men inte de sovjetiska delarna i öst. Bokomslaget ovan är av modernt datum och ingår i Norstedts klassikerserie och Tysk höst har fått ett förord av Elfried Jelineke.
Jelinekes förord är en filosofiskt/psykologiskt studie av Dagermans reseskildring från det tyska sammanbrottet efter kriget. Kistalight har läst en äldre pocketupplaga av Tysk höst dock har vi varit inne på Akademibokhandeln vid Regeringsgatan och smygläst Jelinekes förord. Jelineke skriver att det saknas berättelser om tiden för det tyska sammanbrottet, uttrycks gärna som den nazistiska kollapsen, tendensiöst för att begränsa tyskarnas skuld och delaktighet, menar hon.
Visst finns det berättelser om den här perioden när tyskarna och Tyskland var i grunden slagna och besegrade, ruinhögarna, flyktingströmmarna från öst och rättegångarna för avnazifieringen - lätt parodiskt skildrade av Dagerman - allt det här finns skildrat. Kistalight lyfter gärna fram slutdelen av Günter Grass Blecktrumman som gestaltat tiden för den första återuppbyggnaden. Minns Oscars son som blev en svartabörshaj i den kollapsade ekonomin. Kistalight har också en amerikansk dokumentär (raritet av storregissören George Stevens) med en speciell filmpluton som följde de amerikanska soldaterna från Normandie till krigsslutet och tyskarnas villkorslösa kapitulation.
Undrar om inte Stig Dagerman var den perfekte reportern för att åka runt bland Hamburgs ruinhögar, rättegångarna i avnazifiering, de aldrig sinande flyktingströmmarna från öst, de absurda regelverken från ockupationsmakterna och den ständiga hungern och bristen på mat.
Vem var inte bättre skickad än en ung människa med en anarkosyndikalistisk värdegrund, ett redan etablerat modernistisk författarskap som gestaltat 40-talets ångest och som samtidigt var en moderlös poet som skrev radikal dagsvers i Arbetaren.
Hos Dagerman fanns verktygen, den litterära formen och attityden, för att skildra den overklighet som var den totala kollapsen för tyskarna efter tredje rikets villkorslösa kapitulation.
Betyg fem upprensade ruinhögar av fem!
Andra bloggar om Kista Andra bloggar om litteratur Andra bloggar om klassresor Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm
© Thommy Sjöberg
I dag ovanligt många besökare från Japan.
ReplyDeleteKul!
Kan inte lista ut varför!
Se statistik em!
Japan
59
Sweden
34
United States
32
Russia
19
Germany
3
Att läsa Stig Dagermans Tysk höst är faktiskt ett Nyårslöfte från Kistalight!
ReplyDeleteAlltså Nyårslöfte nr 2 förverkligat när det gäller läsning!
- Se blogg från 13 januari i år!
Mycket bra läsning - en bok att återvända till för inspiration.
En bok (Dagerman) som visar hur litterära talanger (grepp) kan fördjupa ett reportage!
Elfride Jelineke fick Stig Dagermanpriset 2004!
ReplyDeleteEn värdig pristagare i Stig Dagermans anda.
Se!
- Stig Dagermanpriset är ett svenskt litterärt pris, utdelat sedan 1996 av Stig Dagermansällskapet och Älvkarleby kommun till den som man anser "i Stig Dagermans anda ha verkat för att värna om det fria ordets betydelse och tillgänglighet".[1]
Prisutdelningen sker första veckoslutet i juni varje år vid en ceremoni på Laxön i Älvkarleby. Prissumman är på 50 000 kronor.
Vid två tillfällen, 2004 och 2008, har priset tilldelats en person som senare under året också tilldelats Nobelpriset i litteratur.[1]
Se även intressant blogg av Bodil Zalesky om Tysk höst! http://bodilzalesky.com/blog/2006/11/08/stig-dagerman-tysk-host/
ReplyDeleteStig Dagerman-priset 2013
ReplyDeleteÅrets Dagermanpristagare är nätverket Ingen Människa Är Illegal.
De får priset för att de verkställer budskapet i handling.
Nätverket IMÄI handlar i solidaritet med jagade människor som tvingas gå under jorden därför att de sökt sig till ett drägligare liv på en annan plats - så som vi som befolkar denna jord har gjort sedan tidernas begynnelse.
IMÄI's verksamhet betraktas ibland som civil olydnad. Man bör snarare kalla den civil medmänsklighet.
I Stig Dagermans tänkesätt ingick rätten till civil olydnad. Han bar ett mod som vi bör hylla, inte fördöma.
IMÄI går på tvären mot dagens tänkesätt.
De bär arvet efter Dagerman vidare mot framtiden.
Därför får de årets pris.
Hej Thommy,
ReplyDeletedet var några år sedan – både det ena och det andra och för den delen något tredje också.
Tack för Dagerman-påminnelsen och länken!
Hälsningar
/Bodil