Kistalight Adresses

Sunday, May 29, 2011

Siri Derkert Light

Kistalight fortsätter sina spaningar i det offentliga rummet. Från K-märkta graffitimålningar på slitna förortstorg, sunkiga industritomter och en förgiftad Bällstaå. Till banvallar med nässlor och tistlar bakom Solvalla där pendeltåg och stambanan dundrar förbi. I dag går turen till Östermalmstorg för en mer etablerad och accepterad offentlig konst. Bild Thommy Sjöberg

I veckan har vi varit med vännerna på vernissage!
Modernas stora Sommarutställning hade smygpremiär i torsdags!
 Primewine, feststämning, glam och knökfullt, tal, miniföreläsning, folkbildning och en smula musik!
- Siri Derkert en krutgumma!
Medias gunstling,  en av våra första kubister, klädskapare, en av huvudpersonerna i berättelsen om moderniteten i Sverige.
Kistalight som redan i sin ungdom, av någon obegriplig anledning drabbades av ett stort kulturintresse, såg då TV-dokumentärer med Siri och som vi minns henne med basker, cigg i mungipan, arbetsklädd, åtminstone rejäl kvinnlig mundering, på byggnadsställningarna vid Östermalmstorg, jobbande med blästring av sina teckningar på sitt monumentala verk.
- En illusion!
 Siri som sandblästrare mer en mediabild och imagebygge!
 Allt enligt Daniel Birnbaum som betonar i sitt tal för vännerna hur modern och före sin tid Siri Derkert var i sin kontakt med TV och tidningar.

 Bygga och blästra sin image i media!
- Månlandningen 1969!
Vilka vände sig STV till då för att höra vilken betydelse en så spektakulär händelse kunde ha för mänskligheten?
Siri Derkert och Sveriges ärkebiskop!

 Ristningar i naturbetong får Siri Derkerts monumentala verk heta. Betongen som material låg i tiden men var också ett robust och passande material för en tunnelbanestation. Siri har förstorat sina teckningar som projiceras mot väggen och blästras. Till sin hjälp med den krävande blästringen hade den då drygt sjuttioårige Siri konstnärerna Carl Nesjar, Valter Jansson och Erik Hesselgren. Deras namn och Siri Derkerts porträtt och signatur finns inristade nära uppgången till Östermalmstorg.

 Kompositionen i verket knyts ihop av musiknoter och textbitar från Internationalen och Marseljäsen. Tonen blir revolutionär och temat är kvinnokamp, fred och hotet mot miljön men också bilder från människors vardag.   Bilderna har en rytm, se musiken, och en plastik genom Siris kraftfulla porträtt av vänner som Fogelstadskören, förebilder som Elin Wägner och Alva Myrdal och för freden;
 PAX, FRED, PAIX, FRIDUR, PEACE, PACE, MIR, PING HWA, SHANTI, FRIEDEN, RAUHA, HE PING, SHALOM.
 Precis som senare tiders graffiti fick Siri Derkert höra att hennes Ristningar i naturbetong mest liknade klotter!
Kritik från, får man anta, äldre herrar i kostym med konservativ konstsyn!
Allons enfants...Kistalight gillar Siris gubbar och gummor skarpt, mest gummor förstås, och tycker att det finns massor av kraft och rörelse i hennes Galleri på T-banestation Östermalmstorg.
Står sig gott inför 2010-talet!
Här en bildkavalkad med några av ristningarna!

Galleri Siri Derkert Östermalmstorg T-Station   Bilder Thommy Sjöberg

Allons enfants

Brecht
En värld utan våld
Fogelstadgruppen
Kvinna med urna
Sartre
Simone de Beauvoir
Alla Bilder ovan från Allons Enfants, Brecht, En värld utan våld, Kvinna med urna, Rachel Carson och Tyst Vår, Sartre och till Simone De Beauvoir ©Thommy Sjöberg
Visst bildar bilderna, en väv av mosaik eller snarare kärnfulla ristningar med märg och engagemang för en bättre fredlig, rättvis och mer jämlik värld och med en bevarad miljö.
Wow säger vi på Kistalight!

Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om Moderna museet
©Thommy Sjöberg

No comments:

Post a Comment