Kistalight Adresses

Sunday, April 30, 2006

Dialog


Jordbävningen 1906 San Francisco

San Francisco 18 april 1906
"12 minuter över 5 på morgonen den 18:e april 1906, för snart 100 år sedan, skakades San Francisco av en av världens mest omtalade jordbävningar. San Andreasförkastningen sprack från San Juan Bautista hela vägen upp till Cape Mendocino, en sträcka på 47.7 mil. Man beräknar idag att jordbävningen mätte 6.9 på Richterskalan, som dock inte uppfanns förrän 1935. "

Dialog a week ago
Uppgift innan vi går hem - en torsdagseftermiddag; några övningar i att söka källor.
- Vet ni att i dag är det ungefär 100 år sedan /…./ Ja sedan vadå?
Elev: Sedan Hitler föddes!
- Nja visserligen föddes han 20 april men det var inte honom jag tänkte på. Han skulle vara äldre än så.
Eleven: Fyller du år i dag?
- Nej! Ser jag ut som 100 år? Dessutom har jag samma födelsedag som Bellman. (Äldre elev, tjej i nian fnissar – hon har haft mig i tre år.)
- När föddes då Hitler - ungefär?
Eleven:1939
- Då startade ju andra världskriget, visserligen utav Hitler. Nej han måste ha varit född tidigare någon gång under 1800-talets senare del.
- Vet ni att den kände artisten och sångaren Björn Skifs han har födelsedag den 20 april. När han var liten sa han alltid:
- Jag har samma födelsedag som Hitler. Det var ett uttalande som Björns mamma inte tyckte om. (Tjejen i nian som haft mig i tre år - fnissar.)
Nej i dagarna är det100 år sedan jordbävningen i San Francisco bröt ut.

Er uppgift är nu att plocka ut 10 olika källor som på ett mångsidigt sätt skildrar och berättar om den händelsen. Källorna ska vara exempel hämtade från uppslagsverk både från webben och bibliotek. Nu finns både NE och Focus inlagda i era datorer så använd dem. De ska vara tidningsartiklar, några exempel från böcker, eventuellt radio, hemsidor och bloggar.
Slutligen lägg in en bild (får kopieras här – privat spridning – säger vi) och skriv sedan en kort text om händelsen.
Exempel - Se ovan och nedan!

Källor och litteratur
Focus, Jordbävningar
NE, Jordbävningen i San Francisco 1906
NE, San Andreasförkastningen
Widding Lars, Elden och askan

Internet
Cabrillo highway sandwich ABC...Kistalight (blygsam hänvisning!)
Det Progressiva USA » San Franciscojordbävningen 1906
SvD: När kommer The Big One? kan boka rum i San Francisco ... kl 5:12 eller samma klockslag som den stora jordbävningen 1906
Sveriges Radio - SR Minnen Urmakaren Konrad Lund berättar om Jordbävningen i San Francisco
Wikipedia, den fria encyklopedin jordbävningen i San Francisco 1906 , Plattektonik och San Andreasförkastningen
Copyright LarsThommy

Saturday, April 29, 2006

Efterlysning

Punkthus Solitude med kulturhuset Trappan och Vällingehus i bakgrunden. Charmig elevmodell i Vällingby centrum. - Men var är de andra punkthusen? Bild: Thommy Sjöberg

Veckan som var - Kistalight Thompa said 

Sista dagarna i april efterlyser vi två punkthus i Vällingby. Återupptagande av projekt folkhemmet med våra sjuor i veckan (har legat nere under en period). Modeller av profiler i området ska göras klart. Några är redan klara: Fontänen, Trappan, Vällingehus och det roterande V:et som drivs med litet batteri med kugghjul som utväxling, de speciella stenarna, rundlarna och de designade lamporna är klara återstår en rad andra modeller som kyrkan, centrumhus, idrottshallen och fyra punkthus, varav två är försvunna. Vi jobbar med trä, hönsnät papier mache och färg. Skalan är 1:50, 2 cm motsvarar 1m. Eleverna har gjort ritningar med hjälp av meter prototyp (1m lång pinne). - Kallt som fan när vi sprang runt i Centrum och gjorde mätningarna tyckte både jag och eleverna. Projektet är ett samarbete mellan bild, slöjd, So och teknik. Som So-lärare har jag inte en aaaaning om hur jag ska ro hem ett sådant här projekt men som energisk folkhemsnostalgiker och förändringsvillig typ, vem vill vara en bakåsträvare, står jag och eleverna där med en låda innehållande våra ritningar, pinnar av olika längd som kallas trämaterial, limpulver, en hög med Metro och City tidningar, hönsnät. I tekniksalen finns limpistoler, häftapparater och små kallas det bandsågar till hjälp. Har visserligen ett förflutet som hantverkare i ungdomen men - hur ska det gå? - Var tog punkthusen vägen? - Vem vill stjäla ett punkthus? - Leve alla folkhemsnostalgiker!


© Thommy Sjöberg

Sunday, April 23, 2006

Rinkeby bokmässa

Lütfi Özkök läser ur Vindarnas väg och inviger Rinkeby bokmässa 2006. Bild: Thommy Sjöberg

Rinkeby bokmässa
För fjortonde året i rad är det bokmässa i Rinkeby.
En rad små förlag ställer ut. Allt från barnböcker, ser Alfons Åberg skymta förbi i spännande översättning – var det urdu, till vänsterradikala bokmakare som Röda rummet. Här hittar man förläggare som Skrivarsidan och Sollentuna skrivargrupp till Författares bokmaskin. 
Små förlag som breddar det tryckta ordet!

Mitt ärende är att se om jag kan få en liten pratstund med årets invigare av mässan; Lütfi Özkök. Utrustad med hans diktsamling Vindarnas väg och en gammal signerad DN-artikel av undertecknad om Özkök styr jag kosan mot Rinkeby Folkets hus.
Många vill fotografera Lütfi så även jag – märker att batteriet i kameran är slut – men det fixar sig. Han är mindre än jag minns. Men en glad, kompakt, skrattande, bullrig och sympatisk man.
Härmed förklarar jag 2006 års bokmässa i Rinkeby invigd säger Lütfi och läser sedan från scenen i Rinkebysalen en dikt ur sin diktsamling Vindarnas väg.

September 1949 
Luxemburgträdgården

När jag fann dig
Blåste sommarlovsvinden

Blå timmen, svalorna
Fontänen, glassförsäljaren
Skolbarnen med jordgubbskinder
Portvaktens sista visselsignaler

Ett vattenfall
ditt hår
i mina händer

Nätterna av honung
Dagarna av sten
Exilen inom oss


Ännu blåser vinden.

Östberga/Lapseki 1981

Sedan spelar systrarna Sahin alevitisk musik (Alevitism är ett levnadssätt och en livsfilosofi från mindre Asien). De fyra systrarna spelar på stränginstrument och sjunger turkiska och kurdiska sånger från Anatolien med mycket känsla och inlevelse. Efter sångerna får jag en pratstund med Lütfi och till min glädje och stora förvåning kommer han ihåg min DN-artikel "Vilda lekar i Östberga" och med mycket skratt, buller och glädje signerar han min medhavda Vindarnas väg med hälsningar även från hans son Nermi.
Vi hinner även med några foton som min fru förtjust tar. Det är lätt att charmas av denne gode vänlige man.

Innan vi går minglar vi bland bokborden – köper en bok om Rosa Luxemburg och tänker på vår katt med historiska anor. På Rinkeby torg vimlar vi bland butikerna och köper rostbiff på Orient Livs som passar bra för hemmagrillen.
Förorten lyser i dag med en blå himmel och flyget från Bromma och Arlanda ritar kryss med sina jetstrålar som vore det en eftermiddag för luffarschack och i Kista Science Towers fasad spelar vårens pastellfärger.
Högt svävar mitt hjärtas örn, som en alevitisk sång från Anatolien av systrarna Sahi, när vi lyckliga flanerar hemåt över Järvafältet. 


© Thommy Sjöberg


 

Monday, April 17, 2006

Cabrillo highway sandwich

Nostalgia California 81
Cabrillo highway sandwich
- Looks like a fucking sandwich!
Vi bor i trafikbruset i jämnhöjd med Oakland Bay Bridge i San Francisco. Kommentaren fälls av ung boende på Embarcadero, YMCA, i San Fran när vi kikar ut på bron. Rosinante, vår gula Oldsmobile står tryggt bakom inhägnad P-plats något kvarter från oss. Känns bra för en söderkis i exil att äntligen få trampa lite gator, flanera, och insupa stadsluft i gathörnen.
Vi fortsätter vår budget boende karriär och bor billigt på YMCA Embarcadero.
- Lite överdrivet kanske? Men kan även ses som ett led i projektet att bli och vara student. En livsstil jag försökte förverkliga när jag skulle frigöra mig, flytta hemifrån och bli vuxen. En student lever enkelt och billigt och helst liftar han världen runt utan ett öre på fickan. Nu var jag visserligen student men hade mest jobbat och pluggat på fritiden men det är kul med romantiska föreställningar. När jag kom hem efter USA-resan skulle jag ta tjänstledigt ett år och läsa in en Fil Kand och sedan blev jag lärare men det är som man brukar säga en helt annan historia.
Dulcinea, min resekompis, ser bekymrad ut på foto från en Cablevagn. Det är andra eller tredje gången vi åker Cablecar den branta vägen ned mot Chinatown.
Västern är grabbarnas hemmaplan.
- Är det inte Sam Spade från Riddarfalken från Malta, mannen i trenchcoat, som sitter där borta i vagnen, halsar ur en brun påse och tar några bloss på ciggen?
- Förresten där susar Bullit förbi i korsningen. "Damn good speed". Den raffiga kvinnan som just kliver in i en Porsche, med slitsad kjol, ärtiga spiror, och tycks ha handlat en påse ishackor ser ut som Sharon Stone.
Biljakter, klassiska deckare, erotiska thrillers och komedier nog känns San Francisco hemma.

Skranglig landsvägsriddare eller söderkis i exil på bukten i San Fran. I bakgrunden Fisherman Wharf. Bild: Ulla - Kistalight

Vi åker båt på bukten, runt Alcatraz och under Golden Gatebron som ligger inbäddad i dimma. Guiden berättar och när han är klar lägger han på ett band om den stora jordbävningen 1906. I dagarna, 18 april, är det 100 år sedan den bröt ut och orsakade kaos och förödelse vilket förmedlas med stor inlevelse på det spelade bandet. San Francisco är inte bara den västliga utposten för det amerikanska projektet; konstitutionen, new frontier, nybyggaranda, going west och entreprenörsanda. Utan här finns också San Andreasförkastningen, en 1300-mil lång förkastningsspricka som sträcker sig från Mexiko i söder till Oregon i norr och som ligger där som ett ärr i jordskorpan. Där skaver den Nordamerikanska plattan och Stilla havsplattan mot varandra - egentligen längs med plattorna.
– Detta kallas tektonik.
San Fran; beatpoeter och hippierörelsens hemvist, gay och regnbågfolks utpost och i dag strax söder om bukten, San José med omnejd – Silicone valley, en av de mest spännande platserna för utveckling inom hightech. Härifrån stammar även Ewan Williams Blogger.com numera uppköpt av Google och en av pionjärerna inom bloggingrevolutionen och vår hemmabas som bloggare. Faktiskt har vi San Francisco tid på vår blogg.
- Nog finns det något extra här i luften på gränsen mot Stilla havet.
I beatpoeternas bokhandel City Light handlar vi några klassiker av Henry Miller och vi lunchar i Chinatown. Till kaffet blir vi bjudna på kakor med små biljetter där det finns personliga meddelanden. Jag kommer att bli ekonomiskt oberoende och Dulcinea kommer att få ett erbjudande som hon inte kan motstå - vi får se.
- Banne mig om vi inte såg Jack Nicholson skymta förbi i Chinatown med demolerad och gipsad näsa men riktigt säkra kan vi förstås inte vara!
Vid Loma Prieta skalvet den Oktober 17 1989 såg vi bilderna från San Francisco och Oakland Bay bridge. Mindes vår vistelse där, och kunde konstatera med reportrarna ögon att Bay Bridge såg ut just like a fucking sandwich. Andra bloggar om USA:

Copyright LarsThommy


Sunday, April 16, 2006

Kärlek och könskamp


Kärlek och könskamp
Ägnar påskafton åt Fröken Julie. Först lite förstrött sedan allt mer uppmärksamt.
Varje tid har sin Julie. Sextiotalet med klaskampen, äldre tider med ståndssamhället och i dag med Persbrandt och Maria Bonnevie.
Vilken Julie är det då som gäller för 2000-talet och vår tid?
Strindberg skrev sin pjäs 1888. Det skulle bli en naturalistisk pjäs och en roll som var vikt för hans hustru Siri von Essen. Så blev det nu inte. Pjäsens öden kom att leva sitt eget liv. Premiären kom att bli i 1890-talets Paris på franska, Strindberg som kosmopolit. (frånsett en enda föreställning i Köpenhamn 1889) och den svenska premiären lät vänta på sig till 1906 därav 100-årsjubilet.
Nu när köerna ringlar utanför Dramaten kan man undra och spekulera varför detta intresse för en mer än 100 år gammal pjäs. Massmedias hysteri och lösnummerförsäljning kring turerna omkring Persbrandt och Bonnevier javisst men det är inte hela sanningen. Könskampen i dag javisst och klasskampen i går javisst!
- Vilken tjej vill kallas hora och vem står egentligen ut med att kallas för något sådant.
Under TV 2:s temakväll får vi träffa flera uttolkare av fröken Julie och vi får följa tre olika föreställningar. Fäster mig vid att föreställningarna och texten tycks leva sitt eget liv och att slutet är öppet!
- Ska fröken Julie ta livet av sig eller inte?
I sextiotalsversionen, Thommy Berggren och Bibi Andersson är slutet öppet. I Persbrandt och Maria Bonnevies tolkning blir det ett blodigt slut. Strindberg sneglade även på ett samtida par, George Brandes och Victoria Benedictsson, som förebilder när han skrev sin Julie. En kärlek som slutade med att Victoria Benedictsson tog sitt liv ungefär som Julie antas göra i pjäsen.
- Ligger det i tiden med självstympning som kvinnlig lösning?
Kvällens tredje tolkning "Komplett galen" är en burlesk och festlig historia och så kan naturligtvis Strindberg också tolkas. Känns lite befriande efter de två allvarstyngda avdelningarna som inleder kvällen.
Vad vi på Kistalight fäster oss vid är texten hos Strindberg. Först är det macchostuket, grovkornigheten, underdog-perspektivet – underklass fräsandet i replikerna hos Jean. Sedan när det är dags för fröken Julies repliker börjar det skimra av poesi, glimra av kärlek och längtan mellan raderna.
- Gillar verkligen Bibi Andersson Julie-tolkning – något för dämpad kanske – för gullig? Men med två starka herrar som Berggren och Hjelm som nog tyckte att pjäsen borde heta "Herr Jean och överklassen" var det inte så konstigt.
Perspektivet, styrkan hos Strindberg, är dock att han likt den naturalistiska iakttagare han vill vara intar båda huvudpersonernas hållning och identitet.
Men frågar vi oss på Kistalight är det inte Strindberg själv som talar genom Fröken Julies sensibilitet och motsägelsefullhet och får dramat att leva mer än hundra år efter att det skrevs? Andra bloggar om August Strindberg:
© Thommy Sjöberg

Friday, April 14, 2006

Old buddy

Till mina bloggkompisar KnutAnders, söder om söder och göran med alla läs och musiktips och alla andra eventuella läsare och bloggare. I dag på långfredagen, passande nog, minns vi en gammal arbetskamrat som kämpade både med väderkvarnar och mot företaget där vi jobbade. Fick nog - bröt upp och flyttade till södra Skåne.
- Glad påsk -
måla nu massor av ägg och ha det bra!

Old buddy

Jag tänker på dig ibland
undrar hur du mår nu
efter alla dina nojor
ditt höga blodtryck
din kafkavärld och
dina väldigt intressanta
konspirationsteorier.

Säg hur mår du nu
i din nya villa
söder om landsvägen.
Du var ju alltid
såld på
förnuftiga lösningar
trots ditt höga blodtryck
ditt häftiga temperament
mot de etablerades gift.

Säg har du installerat
dina nya blyinfattade fönster
som du fick lakan till
när du bytte dina
målningars möjligheter
på vårsalongerna.

Säg går du nu på
stränderna
där havet svallar
söder om
landsvägen
och funderar
på den borgerliga
klassdiktaturens bojor.

Jag önskar att du
med din ålders rätt
kunde inta en lite mer
"lean and lazy attitude"
för att jag tycker så
mycket om dig.

Säg hur mår du nu…
Copyright LarsThommy

Sunday, April 09, 2006

Cabrillo highway smoke

Nostalgia California 81 Cabrillo highway smoke - Hope we don´t smoke you out? 
Vi är i Monterey och har tagit in på ett vitkalkat motell. Våra grannar är två negresser som grillar kyckling. Man bor tätt på amerikanska motell. Bilen på parkeringsficka precis utanför ingången och rummets uteplats. Får en känsla av att våra granntjejer är långtidsboende. De har helt enkelt löst sina bostadsproblem genom att bo på motell. Deras långa vita Cadillac är till salu. 
"For sale" står det på en handtextad skylt.
Vi försöker göra boendekarriär för budgetresenär även i Monterey. Grejen är då att ta in på budgetmotell. Finns prisvärda motellkedjor som är rena snygga, fräscha och avskalade på onödig lyx. Vill man ha någonting extra är det bara att betala det. Motell Six är en sådan kedja som är mycket populär och då får man köa för att få ett rum. 
- Du är din bil skulle man kunna säga.
För köandet går till så att du parkerar din bil utanför på en av motellets p-platser. I mitt fall "that yellow Oldsmobile" sedan när det är dags kan du köra fram och få ett rum. Vilket vi gjorde och där bodde minst en vecka till ett mycket komfortabelt pris medan vi turistade i Monterrey med omgivningar. 
Är man litteraturintresserad är Monterey Steinbeckland. Här finns Cannery row, hemvist för Steinbecks dagdrivare och skälmar, som han förevigade och satte på pränt i böcker som En underbar torsdag och Riddarna kring Dannys bord. Åker man i omgivningarna finns Salinas och Salinasdalen. Titlar från Steinbecks böcker som De himmelska ängderna och Öster om Eden speglar här naturens bördighet. Steinbeck står staty utanför biblioteket i Salinas där även en del av hans manuskript förvaras. Om Monterey var sardinkonservernas huvudstad i världen under en period av 1900-talet så är frukt grönsaker och isbergssallad stora exportvaror för Salinasdalen. 
Minns den olycklige James Dean i filmen Öster om Eden som gör ett klipp på isbergssallad under filmens första världskrig men inte får sina föräldrars kärlek. Söder om Monterey ligger också det vilda vackra Big Sur. Där slog sig författaren och beatgenerationens grand old man Henry Miller ner. Vid Partington Ridge skulle han leva sitt skogsliv i Walden. I grunden opraktisk blev det kärva år men här kom genombrottet som författare och akvarellkonstnär senare kom även berömmelsen. Skandalböckerna Kräftans och Stenbockens vändkrets sålde guld i Paris till amerikanska GI på permis men böckerna fick inte tryckas i USA och stränga valuta lagar tillät inte överföring av franska franc till staterna. Fattig i USA men rik i Frankrike blev en av Millers många paradoxer.

En läsvärd bok om Big Sur är Henry Millers "Big Sur and the oranges of Hieronymus Bosch" här skildrar Miller till och med naturen och den speciella topografin kring Big Sur. Men framförallt är det en paradisskildring kryddad med humor och allvar. Kvinnorna, hann bli ett par stycken under 15 år i Big Sur, innan paradiset var över. De var ofta 30 år yngre än Miller och förväxlade böckernas Henry med verklighetens och Henry var en boren optimist. Men barn, Tony och Val, blev det och Henry fick bestyr både med pedagogik och barnuppfostran. När vi gjort det man kan göra som turist i Monterey; strövtåg i Steinbeckland, picknick i Big Sur – se upp för skallerormarna, besökt föregångaren till dagens akvarium i Monterey, åkt Seventeen miles drive i Carmel där Clintan var borgmästare så gjorde vi egna utflykter. 

Morgondimman från Stilla havet ligger tät som rök i en av dalgångarna öster om Monterey. Vi är på improviserad utflykt bortom turiststråken. När dimman lättat rullar vi nedför på grusig väg. Vi närmar oss ett inhägnat läger av husvagnar. 

Kanske en fika eller en lemonad att skölja ned landsvägsdammet med? - Ödslig entré, en tom saloon, spindelnätstråd i solljuset mot skitiga fönster, lukt av rök, en dörr som gnisslar, fotsteg, sporrar som skallrar, väntar bara att Den onde, Den gode eller Den fule eller kanske en oakie från Grapes of Wrath ska träda fram ur saloonens dis.

Smoke is in your eyes eller har vi bara sett för många västernfilmer. 

Kusligt ställe tänker vi innan vi skyndar vidare i vår gula Oldsmobile, Rosinante, med en rivstart i vägdammet. 

Andra bloggar om USA: ><Det kommer mera 

© Thommy Sjöberg 

Saturday, April 08, 2006

Jack fyller guld


Jack fyller guldklocka
I dagarna är det trettio år sedan Jack kom ut. Boken som blev en succé och som av DN: s kritiker Lars-Olof Franzén beskrevs som en generationsroman. Ulf Lundells debutbok var inte bara en blandning av beat från Jack Kerouac och fest i Bellmans anda utan framförallt en stockholmsskildring för oss som var unga i slutet av sextiotalet. Några av oss inte bara kände oss hemma i miljöerna utan vi var kompisar med romanens figurer.
- Där fanns grannens grabb borta på hörnet och dessutom lirade vi fotboll i samma lag som Jonny!
Lite knäckta blev vi också.
- Här har vi den unge författaren som debuterar med en lysande stockholmsskildring, säljer guld, och gör det som vi själva drömt om.
- Inte illa och stockholmsskildringarna i boken står sig än i dag.


Nu har jag förpackat min längtan
och gömt paketen i en vrå.
För jag fann snart under min väntan
att det nog skulle bli bäst så.
/_ _ _ /
Makten att begära är den första
tvånget försaka den andra…
Från Ulf Lundells debutskiva Vargmåne
Copyright LarsThommy

Sunday, April 02, 2006

Första april - Högskoleprovet - inget skämt


Första april – Högskoleprovet - inget skämt
Gråtrist och några minusgrader när jag svänger till vänster från Helsingörsgatan mitt framför Kistaskrapan den första april. Det är tidig morgon och ingen trafik. Jag ska vara provledare på högskoleprovet under dagen. Det kan bli lite Wallraffande bakom katedern. Platsen är Jakobsbergs gymnasium i Järfälla kommun i Stockholm. Vi är 19 provledare plus en huvudprovledare (general) med assistent som ska administrera och leda cirka 500 provdeltagare. I en kartong finns dagens fem block paketerade i plastpåsar tillsammans med deltagarförteckning, svarshäfte i 0 till fem delar, schema för dagen och grön blankett där förmiddagens provhäften ska antecknas så att inget provhäfte hittar vägen ut från klassrummet.
I sal L 177 ska jag och som det visar sig 26 provdeltagare tillbringa dagen. Från deltagarlistan saknas två personer och andra sidan visar det sig vid ifyllande av svarshäftet att vi fått en extra deltagare som hamnat fel men ej gett sig till känna vid uppropet. Hon förs över till min lista. De flesta deltagarna i min grupp tycks vara födda på 80-talet. Två har samma namn och där finns ett par som är enäggstvillingar. Det senare väcker en viss munterhet.
- Ni byter väl inte plats under dagen skämtar jag? Den ena flickan har klippt lugg säger hon "så titta på den". Dessutom bär de något olika kläder. Legitimationskontroll och signerande av svarshäfte är en viktig uppgift för varje provledare. Något som utförs efter varje delprov. En annan viktig uppgift är tidsindelningen. Vi kommer igång exakt 9:02 och slutar då 9:52. När det är fem minuter kvar upplyser man som provledare om detta och så flyter dagen på block för block. Första delprovet Block 1 visar sig vara NOG där matematisk och logisk förmåga testas. Ser räta linjens ekvation skymta bland uppgifterna. Den hade jag nog grejat men mest känner jag mig glad över att jag sitter på rätt sida av katedern och slipper fundera och tumma på min logiska förmåga första april en lördag förmiddag.
Efter fika är det dags för Block 2 som blir LÄS - alltså läsförståelse. Fastnar för en text om och lite av Mats Wahl. Han anser säger han att författaren är som en medpassagerare på det litterära tåg som en berättelse utgör.
- Sympatiskt tycker vi på Kistalight.
Block 3 är ELF – engelsk läsförståelse. Där fastnar jag för en text The right to Roam av en Michael McCarthy från The Independent som skriver om en ny lag där vandrare har rätt att röra sig i naturen i vissa regioner i sydöstra och nordvästra England.
Efter engelska läsförståelsen är det dags för ORD. Jag väljer två ord som dagens ord: Pannå – träskiva för målning – färger på en pannå diggar vi skarpt på Kistalight och så väljer jag garva i betydelsen bereda hudar men som för en söderkis i exil har en helt annan betydelse.
Under lunchen tittar solen fram och det är en fantastisk dag.
Efter lunch NOG igen – den här gången ska det räknas. Det första var en provomgång – sic! Ser räta linjens ekvation skymta förbi även den här gången fortfarande lika glad över att slippa tänka även efter lunch.
Provdagen avslutas med DTK, diagram, tabeller och kartor. Vi ser tabeller över hur två myskoxstammar från Dovrefjäll i Norge minskat genom att förirra sig till Sverige. Fabulous säger vi på Kistalight utan kommentera siffrorna noggrannare. När jag signerat 6 gånger 26 svarshäften, paketerat och lagt dem i nummerordning i en plastpåse och nyfiket tittat i svarshäftet för att se om enäggstvillingar svarar likadant.
- Det gör de inte!
- Solen skiner och lycklig åker jag hem, Science Tower badar i eftermiddagsljus när jag kör Norgegatan ner mot Kista. Min fru bjuder på en fantastisk middag.
- Kommer att somna tidigt i kväll!
Under natten drömmer jag om myskoxar från Norge, enäggstvillingar som byter plats och att alla heter Johan Eriksson.
Andra bloggar om högskoleprovet:
Kista på bloggkartan.se
Copyright LarsThommy