Kistalight Adresses

Saturday, December 03, 2005

Ett öga rött


Ett öga rött
Snöbollskrig, mulningar och tumult på skolgården. De första dagarna med snö så där i början av december. På S:t Jacobi gymnasium i skolans vackra aula är det författarbesök för högstadiets åttor och nior. Utmärkt ordnat av skolans bibliotekarie Per.
Jonas Khemeri heter författaren och tillsammans med en frågepanel av goda läsare från årskurs åtta och nio ska vi guidas genom hans författarskap. Jonas visar på ett fint handlag när det gäller kontakten med eleverna och speciellt med panelen. Vi har riktigt roligt när han svarar på elevernas frågor. Kanske skulle han bli en bra lärare om han tröttnar på författarskapet.
Jonas berättar om sin bok, om huvudpersonen, den femton år gamla, Halim och hans uppdrag att som stolt arab skriva en bok. Att hans mamma är död skymtar förbi och han oroar sig för sin pappas begynnande Svennefiering som tar sig uttryck i vinpimplande och tittande på Bengt Magnusson i Vem vill bli miljonär och att Skärholmen har bytts ut mot det nästan vita Zinkensdamm.
Halim beslutar sig för att bli tankesultan för att göra motstånd mot den stora integrationsplanen och glider in i ett rollspel omkring detta. Språket blir bruten svenska med sin raka ordföljd. Han delar in världen i svennar och blattar. Högt bland svennar står de med exklusiva märkeskläder och bland blattar Iranier som pluggar och vill gå på tandläkare. Halim, Khemeri, har en fin näsa för nyanser och detaljer i tonårskulturen och med den brutna svenskan genereras massor av humor. Annars säger Jonas att han är trött på det här att kallas invandrare.
- Invandrare säger han är det någon som vandrar in och aldrig kommer på plats?
Jonas Khemeri nämner tiden kring 1991 när Lasermannen spred skräck och ångest som en viktig tid för han begynnande skrivande annars var det rappen som gällde. Under högstadiet skrev han noveller och på gymnasiet fortsatte han med att skriva en roman. En roman som senare refuserades och tur var det säger Khemeri. Förutom rappen nämner han Nabokov som inspirationskälla.
Språket är viktigt för Halim som äkta revolutionsblatte arbetar han hårt mot den stora integrationsplanen ändå ljuger han för den brutna svenskan är mer en konstruktion än ett talat språk. Ett faktum som visas i hans förhållande till drömguzzen Marit.
- Jävla psyko säger Marit till Halim. Halim som är avståndsförälskad i Marit och kallar henne i fantasin för sin egen guzzilago medan han i verkligheten just inte har någon kontakt med henne. Faktiskt är det Marits enda replik i boken till Halim.
Språket och dess nyanser är viktigt för Khemeri och man förstår när han talar om boken och när han svarar på elevernas frågor att han har haft riktigt roligt när han skrev Ett öga rött. Ett öga rött som kan ses som en symbol för gråt, ilska eller rökigt rus.
En elev undrar hur Jonas själv står i förhållande till Halim.
- Är Jonas Khemeri lika med Halim?
Nej svarar Jonas och refererar till en av slutscenerna i boken. Scenen där Halim ser Jonas Khemeri som en svennefierad iranier hemma hos Bengt Magnusson när han kikar in genom brevlådan i dennes lägenhet vid Zinkensdamm.
- Spännande med författarbesök tycker vi lärare och elever och vi ser fram emot att läsa Jonas Khemeris nästa bok Tigrarna med underrubriken 10 regler för svenska språket innan vi försvinner ut på skolgården för begivenheter med årets första snöfall.
- Vilka som kastar snöboll på vem kan man få gissa efter att ha tagit del av Khemeris författarskap.
Copyright LarsThommy

5 comments:

  1. Anonymous1:48 AM

    Den är så bra. Det är spännande med författare som vidgar språket.
    RS
    kulturbloggen.com

    ReplyDelete
  2. Anonymous5:53 AM

    Ett öga rött har jag givit bort till min dotter och Lasermannen av Gellert Tamas fick min son.
    Två böcker som ger oss en bild av Sverige i dag.
    Mina barn har läst böckerna med stor behållning.
    Kanske ska jag slå till och läsa dem.

    ReplyDelete
  3. Spånga gymnasium var under några år inhysta på S:t Jacoby i Vällingby!

    ReplyDelete
  4. Vad var ditt syfte med Ett öga rött och vad ville du komma fram till?
    Kan du även ge lite jämförelser mellan nysvenskan som förekommer i boken och vanliga svenskan?

    Mvh Marin Ladan

    ReplyDelete
  5. Hej Ladan Marin!

    Kul med läsarbrev - speciellt från elever!
    Har inte tillgång till ett Öga rött just nu - lånade boken då det begav sig.
    Men om jag inte minns fel så konstruerade Jonas Khemeri meningarna med rak ordföljd
    som skulle föreställa nysvenska, "blattesvenska", men som i grunden mer var en konstruktion.
    Språket som ska föreställa nysvenska är alltså mer en konstruktion än verklighet.
    Jämför gärna med boken Förortsslang av Dogge Doggelito och Ulla-Britt Kotsinas som kanske finns på din skolas bibliotek.
    - Lycka till med ditt skolarbete!
    Klicka gärna på http://kistalightnow.blogspot.com/2005/12/ett-ga-rtt.html

    Mvh Thommy Kistalight

    ReplyDelete