Kistalight Adresses

Tuesday, May 31, 2005

Trotter Light del III

Till Stall Travhästen

Bäste travbroder!

Här kommer en uppsägning av mitt medlemskap i föreningen Stall Travhästen. Jag har alltså inte för avsikt att vidare betala de avgifter som hör ett sådant medlemskap till.
Mina aktier ställer jag till förfogande för en potentiell köpare till det facila priset av det nominella värdet. Finns det inga köpare behåller jag aktierna som kuriosa.
Huvudsakliga skälet till min uppsägning är av privatekonomisk natur: Jag vill i dessa tider ta varje chans till att sanera min ekonomi och spara där det finns möjlighet till det.
Några synpunkter på Stall Travhästen vill jag dock framföra. Jag minns med glädje ett besök på Jim Fricks hästgård utanför Knivsta, där det för novisen meddelades kunskap om travhästar plus glad samvaro och frisk luft.
Några bitar som säkert går att utveckla i verksamheten är tidningen; Månadsmeddelanden.
- Varför inte fler skribenter där som skulle medföra fler infallsvinklar på travsporten. Det borde även vara tydligare och mer klara ekonomiska rapporter i balansräkningar och vem som äger vad i Stall Travhästens olika bolag eller vad de olika grenarna i företaget nu är för något. Här gäller det alltså att ni gör det hela lättförståeligt och visar ekonomin med klara överblickbara siffror.
- Det här får du och det här kan du räkna med som utgift och resten är chansningar och ett stort mått av spel.
- Vi sysslar ju trots allt med travsport.

Bästa travhälsningar från Kista
Solig sommardag på Kista torg, fontänen strilar, folk i rörelse, solskensdyrkare på bänkarna. Medelålders herre med hög stämma, Windcheater jacka, blå demin jeans, gråa hår som spretar under Harry Boykepsen. Här delas det ut tjugor till folk!
- Vad är det för en tok?
Det är ju jag som gör relativa vinster istället för att spela på travet!
- Önskas en tjuga?

LarsThommy

Monday, May 30, 2005

Trotter Light del II

Dagen efter!

U-spelen från igår på Solvalla – begåvade spel inget fel på dom - men hästarna ville annat, åtminstone i avdelning två i V65.
33 femmor räknade jag in på mina spel enligt nedan.

1*1*1*1*5*6=30
6*1*1*1*3*2=36
6*5*1*1*1*1=30
1*6*1*3*2*1=36
20*(1*1*1*1*1*1)=20

Fem förstarankade satt klockrent men vad hjälper det när det inte blir någon utdelning på femmorna. Var i gott sällskap 10 miljoner SEK går vidare till Jackpotten.
Giffarna Sundsvall tillhörde också förlorarna igår och här kan alla losers hämta tröst i den eminenta bloggen Konsten att förlora, se Konsten att förlora, är det inte det de flesta av oss måste vänja oss vid innan det är dags för slutställning i tabellen?
Måste erkänna att den bloggen har inspirerat mig till att starta de här bloggförsöken.
Läste förra veckan tisdagen den 24 maj Giffloserbloggen första gången, kul, festligt och många klacksparkar där – upptäcker samma dag att min dator kraschat – vilket inte hindrar mig i min bloggstart. Det enda jag kan säga är vad konstigt att jag inte kommit på det här tidigare! På torsdagen den 26 maj hade jag min egen blogg.
- Den där Mats Hård förresten – tänk om han är en sorts gränsöverskridare egentligen och inte alls jobbar på någon tidningsredaktion utan kanske inom radio och TV. En undercovertyp som i lugn och ro postar sina bloggar. Med ett leende sneglar han över axeln in mot sportredaktionen innan bloggen skickas iväg och likt ett kirurgsnitt dyrkar upp motståndarförsvaret.

Det här med att spela på travet förresten – är det inte att kasta sedlarna i papperskorgen lika med travesti på pengarna i sjön!
- Varför inte göra så här istället för att spela? Gläd någon - ge bort några tjugor av insatsen ovan t ex 5 stycken och gå med vinst. Lite snabb huvudräkning ger en vinst på 62 kr.
- Nu tillbaka till skrönorna vid Kistatäppan.

Stall Travhästen

Dock blev vi världsmästare i trav med Fightern på Yonkers raceway i New York i augusti 1992. Världsmästarloppet måste tillhöra ett av travsportens mer märkliga lopp: Favoriten i loppet, Billyjojimbob låg på hårt i ledning, pullade, kvävdes och ramlade efter halva loppet. Ekipaget intill häktade i och föll, bakifrån smällde annan kusk in i dem och ramlade samtidigt som röda lampor började blinka vilket gjorde att den italienska kusken tog upp och körde till stallet. "Is the race still going on" frågar den svenske kusken? "Go on, go on svarar hans amerikanska kollega. Kvar en skenande häst utan kusk, en demolerad vagn med häst och kusk och så Fightern med sin rival som han lätt kämpade ned på mållinjen. Hemma har jag en tavla där Fightern tillsammans med sin kusk Torbjörn Jansson kör in som en fundersam vinnare. Men i Amerika sade man efter loppet; bryter man aldrig en tävling. "You always go on race". De röda lamporna var förstås varningssignaler.
Stall Travhästen hade bakom alla sina medlemmar organiserat ett komplicerat korsvis ägande som jag aldrig blev riktigt klok på. Vi d en föreningsstämma deltog jag i Knivsta 1990. På Nova Park hotell såg vi travvideos med Atas Fighter L och där redovisades ekonomi. På Jim Fricks hästgård i Knivsta satt jag i bambufåtöljer på en stor inbyggd glasveranda tillsammans med en massa företrädesvis äldre herrar med blåröda näsor och kikade på hästar som defilerade och där Stall Travhästen hade intressen.
- Ser bra ut, fräscht, smidigt, finns mycket utveckling i den hästen kunde man säga.
På hemvägen skjutsade jag en far och hans son som var inbitna ägare hos Stall Travhästen. De grälade mest hela vägen om man skulle utöka sitt innehav av andelar eller ej. Då och då smällde i det i farsans bag, det liksom puffade ungefär som att lätta champagnekorkar smällde av, grälet om andelarna lätt sig dock inte störas av puffarna. Jag släppte av dem vid Kista brandstation övertygad om att mitt ägande i Stall Travhästen kommer jag att hålla på låg nivå allt medan det smällde vidare från bagens innanmäte.
Epilogen för Stall Travhästen kom hösten 1992 med valutakris och skyhöga räntor. Fyramiljonersköpet av Fightern som var bundet till ett dyrt utlandslån och medförde konkurs. Brevet nedan skrevs strax före konkursen och besvarades aldrig av Stall travhästen. Mottagaren uppgavs av postverket som okänd!
I dag spelar jag nästan aldrig på travet utom när det är Elitloppshelg förstås.
>to be continued
Back>< Just for fun

LarsThommy

Sunday, May 29, 2005

Trotter Light del I

Trav är en gångart för hästar men också hästsport som omsätter miljarder på spel och en sport som varje år ses av en miljonpublik. Inom litteraturen finns bemärkta skildrare av sporten som deckarförfattaren Stieg Trenter och signaturen Ögat i Trav och Galoppronden. Konstigt nog har miljöerna kring travsporten inte utnyttjats litterärt i någon större omfattning. Konstigt för de är verkligen en tummelplats för starka lidelser och ekonomisk turbulens.
Just i dag är det Elitloppet, svenska travets stora dag, vad passar inte bättre då en några skrönor direkt från uteplatsen vid min lilla täppa i Kista. Prövar även några små U-spel - vi får se hur det går.


Stall Travhästen
I mitten av åttiotalet råkade jag vinna en V5: a på Solvalla, en blygsam vinst, men det blev inledningen till ett stort travintresse. V5-bongen var inlämnad på Kista Tobak och lämnades sedan av ombud till Solvalla. Ett förfarande som några år senare byttes till ett avancerat on-linesystem som byggdes ut i hela Sverige. Utbyggnaden medförde tillsammans med nya spelformer att omsättningen på totalisatorspel ökade rekordartat och det skapades nya inbitna spelare på travet.
Själv tyglade jag mitt spel med hjälp av spelbok där insatser och vinster nedtecknades med prydliga siffror. Jag lärde mig spela små reducerade system där insatsen hölls låg men där vinstmöjligheterna ökade. Vinsten från ett sådant tillfälle investerades i Stall Travhästen. Stall Travhästen var något av en folkrörelse inom travet. En idé; som att man med massor av finansiärer, ca 700, gjorde att man med en blygsam insats, sex aktier a 300 kronor och en månadskostnad på 80 kronor kunde bli hästägare. Stallet hade en rad hästar, både för start och för avel. Den mest kända hästen hette Atas Fighter L. I folkmun, det vill säga bland de verkliga travexperterna på Solvallas E-läktare, benämndes Stall Travhästen som torskstimmet.
Back>< Just for fun

Saturday, May 28, 2005

Arkitektur del II


Kanske var han ändå en visionär, Jon Höjer!
Visst har många av kistaborna i dag i början av ett nytt millennium anknytning till ursprungsidén. En casbah i folkhemmet, ett citadell med hus som klättrar i terrasser; kalkstensvita fasader, vinrankor och gröna växter på stjärnhusens takterrasser. Med sommaren ljus som strilar över takåsar, utegrillar och drömmare som mediterar i sina solstolar.
- Nog ser det bra persiskt ut, kunde lika
gärna vara någonstans i Teheran, som våra goda vänner och grannar Ayob och Jila från Iran säger, medan vi droppar citron och vänder de vitlöksmarinerade laxkotletterna på utegrillen högt över alla takåsar på deras terrass i Kista.
- Tänk vilket oväntat hörn av världen man kan hamna i när historien gör oväntade vändningar säger de när vi smakar av våra grillade skapelser!
En gång träffade jag till och med en generallöjtnant från persiska flygvapnet hos värdparet. En häftig man som hade flugit de vassaste kärrorna i jag vet inte hur många Mach. När mullorna tog över med sin revolution blev han kvar på den amerikanska flygbasen där han för tillfället var på utbildning. Sånt gör intryck på en söderkis i exil.
- Visst är det ett bostadsområdes händelser och människor som ger det dess identitet tänker jag.
En tanke som accentueras i disiga november när tunnelbanevagnarna slamrar på ingång var tionde minut och hamrandet från pålkranarna till det nya bygget av skyskrapan slår för High tech, dataindustrin i kombination med universitet och högskola, de nya entreprenörernas Kista.
Där pålas det för byggandet av millenniets nya Florens som Kistas före detta stadsdelsdirektör Luis Abascal och tekniska högskolans rektor Anders Flodström vill likna området vid. Sist men inte minst slår de ett slag för alla studenter som kommer att strömma till utbildningarna.
- Vilket kommer att medföra kreativitet, prägla nöjesliv, färgsätta gatubild och bostäder tänker jag när jag går på galleriernas terrassgångar och känner dofterna från världens alla hörn.
Det senare, törs jag lova, är något som alldeles speciellt tilltalar Kistas skapare Jon Höjer
Visst är Kista Online i dag.
- Se Kista Science Tower och tänk på Gallerian, KTH, Hightech och på alla vi som bor där förstås.
back>< just for fun

Friday, May 27, 2005

Arkitektur del I



Kistalight läser ur ABC...Kistalight på Nationaldagen

God Arkitektur och byggnadskonst skapas när ett bostadskvarter, ett centrum, en industri, en park eller för den delen en stadsdel formats av de människor som lever där. En god arkitektur ska väcka lust till kreativitet i sitt område. Det kan gälla allt från blomsterodlingar i rabatten, målning, gårdsfester, bildande av fotbollslag, möten på bibliotek, gympa i parken och att det finns små företag för tillverkning och hantverk. På stadsdelens torg ska det myllra av liv och människor på väg.
Personligen tycker jag dessutom att en bostadsmiljö är lyckad om du har lust att flanera där; vandra omkring, slå dig i slang med folk, sitta på café och få nya och överraskande intryck.


Utsikt från ett cafébord i Kista
Studiedag för lärare i disiga november och samling kring kaffebordet.
- Han hade ritat Kista sade han den lågmälde sympatiske mannen mittemot när han fick höra var jag bodde. En information som fick mig att höja på ögonbrynen. Först så småningom under vår studiedag förstod jag att föreläsaren var arkitekten Jon Höjer och skaparen av Kista. Studiedagen ägnades åt tankar och idéer om integration mellan arbete, bostad och centrum.
- Tanken var att undvika de misstag som gjordes vid byggnationen av södra Järvafältet sade han apropå Kista.
Vi ville få en stadsdel där servicen var utbyggd redan från början och även få med något av svenskarna och deras nya ideal från resande och vistelser vid framförallt Medelhavet. Ett uttryck för det var även att finna former för hus och parker som kunde föra tankarna till sydligare länder. Här kom ljusa pastellfärger och former som stjärn- och terrasshus att spela en stor roll.
Perspektivet i gränden var den brutna linjen och att ögat skulle överraskas hela tiden med nya vinklar och vrår i gatans förlängning. En småstadskaraktär a la medelhavsby.
Något man gärna instämmer i dag, när man flanerar utmed Helsingörsgatan eller något av de andra gångstråken med danska namn.
Funderar på dessa Höjers visioner en sommardag när jag sitter med en öl på La Piazza uteservering vid Kista torg.
- Hörnan mittemot skolan ni vet!
Kyrkan vilar som en rymdfärja strax före avgång och frukthandlarna gör sina utrop när eftermiddagssolen hettar och utanför biblioteket sitter soldyrkare och lapar sol. Sorlet stiger från gästerna som slamrar med sina kaffekoppar och ölsejdlar och kring caféet finns en lättsam latinsk stämning a la medelhavscafé.
Medan en regnbåge går ned bort mot Järvafältet och alla språken surrar i luften tycker jag mig i röken från en cigarett se konturerna av ett "Little Teheran" som seglar förbi som en lätt vindslöja bort mot vårt eget Silicon Valley, Kista science park.
Andra dagar när jag hör Kistakyrkans klockor klämta vid helgmålsringningen tycker jag att de slår för en skolbuss full med förväntansfulla ungar på väg från Kista på skolresa i Norge. It tools for thee skulle man kunna säga och jag vet att John Donnes fina 1600-talsdikt sällan känts så aktuell som de där dagarna vid höstterminsstarten i slutet av 1980-talet när en skolbuss från Kista fanns på löpsedlarna och förstasidorna i tidningarna.

Back to be continued

Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om fotografi Andra bloggar om litteratur  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om skrivande 
©Thommy Sjöberg

Thursday, May 26, 2005

Kistalight

Just for fun!
I början av nittiotalet gick undertecknad på skrivarkurser. Kurser som bestod av en grupp skrivglada svensklärare som leddes av poeten och litteraturlektorn Tom Hedlund. Det var grund, fortsättning och påbyggnadskurs i lyrik och översättning. Mina ärade kolleger, mestadels kvinnor, ville aldrig sluta.
Själv satte jag dock punkt i skrivargruppen, men fortsatte med att skriva egna bitar, mest på loven, bitar som skickades till olika tidningar och tidskrifter. Ibland blev det napp, men oftast blev det nobben. Man kunde glädja sig om det överhuvudtaget kom ett svar med motivering till refuseringarna.
Hur som helst blev det ett antal skrivna alster som jag här prövar att ställa samman. En sorts sökande i de egna texterna för att se om jag hittar en ton och kanske berättar de en historia. Formen är lätt essäistisk, nåja vissa av bitarna är säkert mer reportage och kåserier.
Temat är didaktisk - lärare som man är, varvat med självbiografiska inslag. Kompositionen är inspirerad av lexikonformen och får heta ABC… Kistalight.
Tanken är att skapa en hemsida där berättande blandas med tips på källor på Internet.
Likt en förortens Montaigne vill jag pröva, söka, vara en flanör och samtida krönikör och snickra på en hemsida där högt blandas med lågt och stämningar från förort och glesbygd varvas med porträtt av kulturpersonligheter:
Säg mig vem du umgås med och jag ska tala om vem du är!
Kanske kan en blogg duga så länge?
Vi prövar så får vi se.
Montaigne förresten!
Vem är han?
Kultursnobb?
Eller är det en fransk fotbollsspelare från förorten?

Flanör - Thommy, längs Helsingörsgatan Bild Evelina Sjöberg 
© Thommy Sjöberg