Thursday, September 08, 2005

Stones Light


Stones - Vilken förfrågan Chadie! Det är bara att trycka på nostalgiknappen.
Tidigt sextiotal, Beatles var på väg att bli hejdlösa idoler. Ett gäng förortsgrabbar i gamla Östberga - här gällde kompisarna: Hallon, Klacke, Ankan, Slappo, Mackan, Gröding, Vajsing - han som var på trån. Alla var vi Beatlesdiggare och blev Stonesfans.
De äldre av oss hade sett Beatles i Kungliga tennishallen som var en av deras första utlandsshower.
Så kom det ett ruffigt rhytm and bluesband från Londons förorter. Killar som levde och brann för sin musik och som hade bejublade liveföreställningar på Marquee Club i London. Deras kläder var minst av allt uniforma och de var lika ruffiga som Keith Richards gitarriff.
Tabbkragar på skjortorna och vildvuxna frisyrer förstärkte intrycket. Klart att det gjorde intryck på oss förortsgrabbar. Den första singeln Not fade away har allt det ursprungliga, upproret och intensiteten och får bli nummer ett på min Stoneslista för känslans skull.
Nummer två får bli Like a Rolling stone för att jag är en stor Dylan fan och för att den är vald till tidernas rock ´n roll låt. Mick sjunger och tolkar den med förträfflig intensitet. Säkert finns någon bootlegversion av den när Mick och Bob sjunger gemensamt. Vilket de har gjort under en av Stones Sydamerikaturnér. Mick som en skuttande tonåring och Bob som en stenstod.
Den ultimata upplevelsen av Like a rolling stone är annars Dylan och The Bands liveversion från den 17 maj 1966 i Manchester. Med det berömda judasskriket och när Bob vrålar sitt play fucking loud till bandet. Den konserten var under många år känd som The Royal Albert Hall consert på bootlegmarknaden.
Nummer tre får bli Street fighting man. En låt från det sena sextiotalet när tilltron och optimismen hos hippies, vänstern och fredsrörelsen övergått i desperation och Bob Dylan flyttat till landet.
Alltså en liten lista även om det är omöjligt att ranka jag skulle lika gärna välja tre ballader som Tell me, Under the boardwalk och Angie eller tre rockklassiker som Sympathy for the devil, Honky tonk women och Satisfaction och så där kan man gå på.

Listan
1 Not fade away

2 Like a rolling stone

3 Street fighting man

Hälsningar från Kista LarsThommy

1 Comments:

Blogger CV said...

Tackar Larsthommy, det blev ju inte en utan rent av tre listor, tredubbelt svar.
Stones har gjort så många olika slags låtar att de flesta har några slags minnen till några av deras sånger.
Det var kul att läsa dina minnen.Tack för att du delade med dig av dem.

10:50 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home