Wednesday, December 28, 2016

Känner ni vibbarna Light

I dag återvänder vi till en läsupplevelse från sommaren Erik Niva och Känner ni vibbarna? Med underrubriken Fotbollen och det nya Sverige. Snart dags för vår årskrönika i litteratur 2016 här på Kistalight och då bara måste vi ha med Nivas bok som vi läste (passande nog) under sommarens Fotbolls EM när Portugal kryzzade light ända till EM-guldet.
Känner ni vibbarna är välskrivna bitar, ofta krönikor, ibland längre reportage skrivna med ett stort fotbollshjärta.
Erik Niva tror på fotbollens integrerande kraft!
Vem gör inte det?
Visst finns det ihålig nationalism, fascistoida drag, kriminalitet kring svansen till fotbollen men det är inte de Niva berättar om i sina reportage.
Nej här gäller de goda exemplen!
Erik färdas från söder till norr i vårt avlånga land och hittar sina exempel!
Rent av börjar han sin resa längs Blå linjen i nordvästra Stockholm, Husby, Akalla, Rissne och Kista Galaxy, musik för förorten och en av AIK;s viktigaste domäner för att hitta talanger och för att forma sina idéer kring fotboll och sitt allsvenska lag.
Erik Niva söker de profiler som drivs av en passion för fotbollen, de som kan tänka utanför boxen, eller med hans ord, de som traskar stigar än de redan upptrampade.
Kistalight tolkar det som att enligt Erik Niva är fotbollens sanna själ inte bara liret, de taktiska finesserna, tekniken, viljan att bli bättre och vinna utan också en passion som inbjuder alla att delta.
Fotboll är till sitt väsen inkluderande.
Fler exempel på passionerade ledare spelare och supporters hittar Erik Niva i  Boden (konflikten mellan Boko Haram och Nigeria) Malmö (supporter som över levt naziattentat), Dalkurd i Boränge(nästan störst i Kurdistan) Östersund (rena specialklassen som dansar balett som träningsform) i Bromma hittar han medelklasskillar som väljer fotbollen istället för Handels eller KTH. I Norrköping fångar han det gamla storlaget Pekings nya själ och en svensk ledare (Janne Andersson) med nygamla helyllepassioner som tror på teknisk fotboll, processen och laget.
Wow för denna text hos Niva:  Och så till sist upp till lindarna, alléerna och avenyn som leder bort till Nya Parken. du kanske säger: "Norrköping är en jävla stad. Då har du förmodligen aldrig gått på stadens södra promenad, och knappast hellern knallat de två kilometrarna från järnvägsstationen upp till fotbollsarenan. Det tar inte så mycket mer än en kvart, men det ger dig ett par hundra års historia i en koncentrerad stadsvandring. Fabrikerna och fotbollen, textilierna och musiken. Sveriges Manchester - Guldköping.
Det är ett mycket närvarande Sverige han förmedlar Erik Niva i sina reportage!
I Södertälje (I Sverige flyger fortfarande fågeln) handlar det enbart om integrationsarbete. Visst är södertäljeborna som folk är mest ändå har Södertälje tagit emot mer flyktingar från Irak än hela Nordamerika tillsammans och Mellanösterns spänningar är ständigt närvarande. Boel Godner, kommunalrådet, i Stadshuset får ofta ta emot utländska TV-reportrar som är nyfikna och undrar hur lyckad assimilation går till.
I Göteborg (Vi klarar det här) möter vi Matilda Brink-Larsen som tränar och organiserar ensamkommande flyktingbarn i Sandarna Lag C på Hedens konstgräsplaner. Matilda har jobbat hela sitt vuxna liv med utsatta ungdomar och med unga flyktingar i si så där fem år. Fotbollen är fantastisk som pedagogiskt redskap säger hon. Det blir så tydligt med rättigheter och skyldigheter, samarbete och ansvar när man bildar ett lag och spelar matcher. Det går inte bara att köra sitt race, man hjälpa varandra och göra varandra bra säger hon. Numera fungerar Sandarna Lag C som en sambandscentral för ensamkommande flyktingungdomar. Fotbollsproffset Lisa Ek i italienska Fiorentina har ett alldeles särskilt hjärta för Lag C och bjuder ner killarna till Florens för att se herrmatchen i Europa League och sedan se deras dammatch mot Brescia något hon twittrar om: Kanske den bästa dagen i mitt liv! säger hon.
Inte bara dagens Sverige som är närvarande i Erik Nivas texter utan i högsta grad världen, Mellanöstern,  (Syrien, Gaza, Irak, Kurdistan, Turkiet och Libanon) Nordafrika och Balkan.
Visst kan fotbollen fungera som en revansch och klasskarriär, igår arbetarkillar från bruksorter och streetkids (Nacka t ex) från städernas arbetarkvarter. I dag gäller att killar och tjejer från förorten med invandrar bakgrund kan hitta vägen in i det svenska samhället och lägga grunden till en klassresa.
Trots att dagens lirare ofta gått från gammaldags lag och grupptänk till extrem individualism så är fotbollen som bäst när man hittar ett lags X-faktor. I dag kan lagen varandras spelmodeller, tekniken och den mentala träningen är jämbördig. Det som kan vara avgörande i dag i den moderna fotbollen är när en ledare kan hitta gruppkemin hos sitt lag. När alla stöttar, uppoffrar och sliter för varandra och glömmer sitt ego och laget blir det viktiga. Se Islands och Wales oväntade framgångar under Fotbolls EM eller Portugal som kryzzade hela vägen till EM guld eller varför inte de svenska tjejerna som spelade hem ett OS silver efter en kanon lag insats.
Erik Niva skriver väl!
 Ungefär med samma ostyriga ton som de egensinniga människor han berättar om.
Fem passionerade fotbollar av fem för Erik Nivas Känner ni vibbarna ⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️
© Thommy Sjöberg

1 comment:

Lily Sheridan said...

Via Kistalight

Hej!

Jag var inne på er fina sida.
Jag undrar om möjligheten om att annonsera på http://kistalightnow.blogspot.com/.

Vi erbjuder bra ersättning :)
Ser fram emot att höra från er.

Mvh
Lily Sheridan
Max Exposure

http://www.max-exposure.com/