Saturday, April 28, 2012

Tjenare Thommy - Kistalight firar Världsbokdagen i veckan

Kistalight har fortsatt att spela luftgitarr genom åren, inte bara i Östberga, i ungdomen. Här med några kolleger från åren i S:t Jacoby - Johan och John.  Kalle i 7a skickade bilden.


I veckan firar vi Världsbokdagen – Per på biblioteket uppmuntrar. Kistalight läser och berättar om Tjenare Thommy från …goes Ryan. Vi är mer litterära än man kanske tror vid första ögonkastet säger vi och berättare om andra Tjänare i den svenska litteraturen. Vi tänker förstås på Bellman och tjänare Mollberg och vådan av att prata illa offentligt om Polens affärer åtminstone på 1700-talet. Här några strofer från Bellmans epistel N:o 45.
Tjänare, Mollberg, hur är det fatt?
Var är din harpa, var är din hatt?
Ack, hur din läpp är kluven och stor!
Var har du varit? Svara, min bror!
Till Rostock, min far,
min harpa jag bar;
där börjas krakel
om mej och mitt spel;
och bäst jag spelte, pling plingeli plång,
kom en skoflickare hjulbent och lång,
högg mig på truten. Pling plingeli plång.

/_ _ _ /

Jag satt och spelte nykter och sur
Drottningens polska i Polen, G-dur;
runt kring mig satt förståndiga män;
den drack ett stop, ett halvstop drack den.
Men hur var det fatt,
slog en av min hatt,
en ann sad' åt mej:
vad fan angå dej
Polens affärer? Pling plingeli plång.
Spela ej polska men lär dig en gång
ha tand för tunga. Pling plingeli plång.


/_ _ _ /
 Hela episteln finns att läsa i C. M. Bellmans Sånger, Dikter och Epistlar. Möjligen är det en efterkonstruktion att vi inspirerats av Bellman men kul när det finns ekon från litteraturhistorien i en text! Kanske kan man där lära att man ska vara försiktig med offentlig kritik vare sig det gäller Polens affärer på 1700-talet eller skolans webbpolitik pling plingeli plång. 

Tjenare Thommy kommer här:

  Vi spelar tennis i gympasalen. Dubbel – två par, det är gympafröken som är så blond som bara en fröken från en svensk småstad kan vara. Men hon kan balansera det mesta; koner, bollpåsar och namnlistor samtidigt som hon cyklar till utelektionen på bollplan.
- Hon är inte så smart säger lektorn i svenska.
  Lektorn som en gång under en lektion fick en nerramlande karta från taket i huvudet, som trots detta blodig fortsatte sin undervisning. Lektorn som gärna använder rödpennan likt en Sven Dufva för att besvärja de sista anfallen mot det svenska språket.
Läs mer från Kistalight goes ryan ...

Kistalight goes Ryan finns att beställa på kistalight@gmail.com
 En hundring plus frakt!

Sunday, April 22, 2012

Hälsningar från Östberga

 
Kistalight med sina indiefilmare, fru Mimmi och dotter Evelina, besöker i dag förorten Gamla Östberga. Här bodde vi under några år i ungdomen  i slutet av 50 och i början av 60-talet. Ovan Stamgatan med Elefanthuset i bakgrunden.

Det är en märklig känsla att flanera i sin ungdoms förort. De här kvarteren har jag inte promenerat i på över 40 år. Visserligen har jag åkt bil genom området och skrivit en minnesbit Vilda lekar i Östberga som publicerades i DN På Stan november 93 (se Özkök Lütfi ) om området.
 Berättar förstås när vi knallar runt bland husen.
Där högst upp bodde min klasskompis Uffe. Han tillhörde inte gänget av grabbar. Hans föräldrar var akademiker och cyklade vilket betraktades som underligt.
I Stamparken hade vi vår hockeyrink där Kistalight tillbringade all fritid under vintern och lirade månskenshockey. På hörnan låg ungdomsgården där vi också tillbringade en del fritid. En av ledarna var kommunist – suspekt tyckte vi som var barn till småföretagare och flyktingar från Baltikum. Vid något tillfälle ordnades det maskerad här eftersom det var ont om tjejer fann Klacke och Hallon på råd och klädde ut sig till två riktiga puddingar med högklackat, rejäl byst och massor av smink långt före Prideparader och HBT-frigörelse.
 Snett ovanför ungdomsgården bodde Kalle och om jag minns rätt så spelade vi en sen kväll luftgitarr för bilarna på parkeringen och invånarna i Elefanthuset, Jag, Kalle och Russe, kanske var Ankan med och med högt påskruvat ljud till tonerna av Apache - the Shadows. Stor hit 1962 si så där – luftgitarrliret ackompanjerades av små danssteg höger…vänster…höger…vänster medan Kalles föräldrar var någon annanstans.

 Annars drog tiden hårt fram med gänget som skildras i videon ovan. Många av killarna var livliga ungdomar som ville hänga med i mode och musik, inte så hårt hållna av sina föräldrar, nyfikna, sökande bortom idrott, studier och arbete och de prövade förstås droger som började dyka upp kring tonerna av Beatles, Stones och Dylan.
 Frigörelse och popgenerationens uppror var förödande, som en farsot, för det här gänget och Kistalight har ofta undrat varför det går så snett för vissa här i livet och att andra klarar sig hyfsat bra.
Har man bara helt enkelt haft tur?
Vi gjorde ju inga speciella val men det är klart att jag har haft drivkrafter!
Att inte välja är också ett val säger dottern Evelina som är med för dagen.
Filosofiskt säger vi på Kistalight!
Visst gjorde vi val när vi tänker efter!
Hur som helst  blir vi känslomässigt tagna efter ett besök i Gamla Östberga och för alla gamla kompisar som nämns i videon ovan tillägnar vi en gammal Stoneslåt från 65.

Maybe the choice you made wasn't really right
But you go out and you don't come back at night
so I'm just sittin' on a fence 
You can say I got no sense

PS Viss svajig lässtil ovan på videon! Beror på att Kistalight lever sig in i sin egen text dessutom är vår dotter Evelina en mycket receptiv indiefilmare och följer med i läsandet.
Dubbelsvaj alltså!

PS II Kikade in lite i olika portuppgångar, både Lütfi Özkök vår Östbergapoet och världsfotograf och lagledaren Thunis som skjutsade oss till bortamatcherna i Sanktan verkar bo kvar.
Kul!

© Thommy Sjöberg

Saturday, April 21, 2012

Entreprenör Light


Klart vi gillar ledlampor på Kistalight - på vårt lilla vis försöker vi hålla ljuset levande med hjälp av böcker, egenhändig produktion - ovan samtliga upplagor av Kistalight, plus de senaste böckerna, vi har botaniserat i, läst under vintern. Bild bokstilleben Thommy Sjöberg – lägg märke till lampan till höger!
Ibland får vi helkul e-mail på Kistalight om affärserbjudanden och annat. Klart vi är öppna för förslag, buisness as usual crossmediaentreprenör som vi är, här ett erbjudande från Kina om att handla med ledlampor.
Dear Manager,
How are you? Wish everything is fine with you.
We are professional LED light manufacturer in China. All of our LED lihgts have CE and RoHS certification.
Hope to build good cooperation with you.
We have many diffirent kinds of LED G4 lights.
 Below is our new type LED G4 lights, wish you like them.
Thank you for your attention
Lorrine Luo

 Bästa Lorrine Luo!
 Klart vi vill lotsa människor genom tillvaron med hjälp av ledlampor.
 Kanske rent av att våra bidrag i form av utgåvor av Kistalight kan fungera som små fyrar för folk som ska navigera i okända farvatten. 
Kanske något för den kinesiska marknaden?
 Bästa hälsningar Thommy/Kistalight 

Saturday, April 14, 2012

Gabon Light

 
Höstbild - Husby torg kista – Bild Thommy Sjöberg

Här om dagen 31 besökare från Ryssland. 
- Vi har alltid en idealistisk syn på våra besökare från andra sidan Östersjön och tror att det är typ en kurs i svenska som gör att man söker sig till svenska bloggar och Kistalight!
Men i dag besökare från - enligt Blogger på vår infosida.
- Se topptrio!
Sweden
39
Russia
22
Gabon
18
Fortsättning med flera besökare från Ryssland alltså men i dag även 18 från Gabon!
- Svenskkurs även där?
Kikar för säkerhets skull var Gabon ligger i en kartbok.
Gabon ligger vid Ekvatorn i Centralafrika vid Atlanten och gränsar till Kamerun, ekvatorial Guinea och Kongo/Brazzaville. Landet har en och halv miljoner invånare och huvudspråk är franska och till ytan är det ungefär (lite drygt) som halva Sverige och glest befolkat. Gabon har hög barnadödlighet och låg medellivslängd med utbredd analfabetism bland den äldre befolkningen alltså ett fattigt utvecklingsland.

- Sitter man verkligen och knogar på med en kurs i Svenska två där?

Verkar som mina gabonbesökare har kollat en sida på Kistalight med en bild från Husby där min fru skymtar i ena hörnan.  
Är det så att medborgarna i Gabon är nyfikna på min fru?!
Bloggen med bilden har rubriken Wilderness downtown – Kistalight googlar och handlar om Google och deras streetviews och ett speciellt program i HTML5 som heter Wilderness downtown med musik av Arcade fire. Ett interaktivt program med transmedialt berättande i bild, musik och text. Vill du pröva det -  Ladda ner programmet Wilderness downtown här!

Eller är det bara så att det finns ett antal Gabonbor i Husby och man vill se hur deras landsbor har det i exilen?
Kikar man då på gatorna i Husby?
Samtidigt på går just nu en afrikansk musikfest i Alby Stockholm - kanske sökningar där som hamnar i Husby som hittar till Kistalight!?


Men det där är ju Lisa Fisher hon har väl inte varit på någon fest i Alby! Hon kommer ju från Brooklyn och är en världsartist med en pipa som få och inte bara det! Här sjunger hon för Kistalight och alla andra i världen som har ischias (pain)!
- It´s a small world in Kista!

Tuesday, April 10, 2012

Isbladskärret tur och retur – repris från Kistalight


Kistalight på påskpromenad under gårdagen med nya filmförsök från Kanotklubben vid Djurgårdsbrunnskanalen – läser texten ovan ur kistalight goes Ryan. Har otur med hälsan under mina lov. På jullovet misstänkt Artros i knäna slutade med magnetfilmning i Vällingby i någon tubliknande form som lät som en betongblandare – ej utvecklad artros men förslitningar och meniskskador dock bara att trumma på med tennisen. På sportlovet dunderförkylning – trist tog tid att återhämta sig. Nu är det påsklov och dags för ischias – funkar bra med promenad, går även att spela tennis. Värre dock att sitta och ligga aj…aj!
Googlar på ischias – kommer fram till att jag har falsk mystisk ischias som kan bero på följande sex orsaker enligt Kiropraktor centrum!
  • överbelastning eller felbelastning av ryggen
  • benlängdsskillnad
  • fel skor
  • gamla fot- eller knäskador
  • fotproblem - nersjunken hålfot
  • sjukdomar i ryggen, bäckenlederna eller höftlederna
  • tjock plånbok
  Bestämmer mig för att det måste bero på felbelastning av ryggen och alldeles för tjock plånbok – jag harvar ju som lärare aj…aj.
Nedan en länk till Isbladskärret tur och retur.  
- Låter som en häger från Isbladskärret! På andra sidan kanalen ett litet barn som tjoar i en liggvagn i vårsolen. En turistbåt tuffar förbi. Doft av sjö och bensin, känns tryggt för en söderkis i exil. Kistalights utsände fikar vid kanothuset utmed Djurgårdskanalen – en paus i vårpromenaden. Ett högt bord, några enkla stolar, en reklamfolder från musicalen 1956 på Oscars under en liten sten, vi dricker kaffe och äter ett russinbröd och avlyssnar härliga repliker - något bord bort - mums för en bloggare:!
Läs mer...!

Andra bloggar   om Kista  Andra bloggar om litteratur    Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm 
 © Thommy Sjöberg

Thursday, April 05, 2012

Blame it on the schoolwebb or Gimmie shelter

 Vad är det som får Charlie Watts att smila upp sig och få extra energi till trumvi rvlarna, Keith Richard att le lyckligt inåtvänt och lira underbara riffslingor på sin Gibson, Mick Jagger att strutta runt som en kaxig skolpojk på highschool dans och får Jack Nicholson att flyga in för en dag direkt från L. A?



Har missat en fika med mina kompisar Årstagalningen och Tapet-Jakobinen.
Kistalight går in i någon sorts tunnelseende när det är för mycket att göra – egentligen en sorts process som pågått i åratal.
Ibland går jag upp i mitt skrivande och tiden, timmarna flyger, iväg.
För mycket just nu har inte hunnit vittja alla mina e-mail! 
Speciellt min mer icke officiella box som era mail går till grabbar!

Detta är illa!
 Kan missa möte med rektorn! 
Missa utvecklingssamtal med strulig elev! 
Missa samtal med arbetslaget i någon viktig planeringsfråga.
Missa tennismatch! 
Missa Babel!
Missa mina idéutvecklare!
Men att missa er mina vänner - aj aj!

Obs påsklov först nästa vecka - hoppas ni snart är redo för en fika igen och massor av snack - to much monkeybuisness på jobbet som kan översättas i en hel del digital byråkrati som gör en mörkrädd - återkommer i frågan!

Minns Nybbantiden med Stonesvideon ovan så länge med Lisa Fischer!
Tjejen som sjunger med en verklig pipa!
Högre toner än en whistleblower!
Och inte bara det!
Glad påsk på er från Kistalight

Sunday, April 01, 2012

Vi syns vid målet - Nacka och Kistalight


Kistalight på filmäventyr i helgen på söderpromenad med fru Ulla (bättre bildkvalité på mediaspelaren) vid kameran fru Mimmi. Vi hänger med - ja gör vi verkligen det? Nacka en av de mest populära fotbollssvenskarna någonsin i Italien.

Henrik Ahlén är en av idéinspiratörerna på kursen Cross/Media. Henrik uppmanar oss studenter att undersöka och använda bilder, rörliga bilder och foton i våra presentationer. Henrik har en bakgrund inom film och TV och är en pionjär inom interaktiva medier genom bolaget Ahead multimedia AB och driver bloggen Alfa Bravo. Även vår idéuppstyrare, coach, Ulrika Drougge uppmanar Kistalight att använda filmen som ett verktyg för att nå ut med sina projekt.
– Sagt och gjort i dag morsar vi på Lennart!

Vi kommunicerar mer än vad vi oftast tror, med annat än ord, visar Henrik Ahlén genom sin PP Online video som verktyg för kommunikation. Kommunikation består av 55 procent kroppsspråk, 38 procent röst och bara 7 procent ord visar Henrik med sin video.
Kistalight har ingenting att invända där men vi hävdar absolut i bästa Hemingwaystil att en välskriven text är som ett isberg där merparten av isen (textens valör) inte syns. Vi tror att en bra text har både sin egen röst och kropp av väl avvägda ord.
Kan också ses som att en god text har sin egen ton, rörelse och riktning. Fördelen med en välskriven text jämfört med bild och film är pedagogisk. Som konsument av bilder och film fungerar gärna hjärnan passivt medan läsningen av en välskriven text aktiverar och stimulerar på ett annat sätt. 
Hjärnan skapar egna bilder vid läsning!
Viktigt för att fantasin och kreativitet ska komma i rörelse tycker vi på Kistalight utan att för den skull undervärdera filmen som berättarform!
Kul och filma med enkel kamera -men kanske inte bästa tekniken. Gillar dock den där känslan av indiefilm! 
- Är man indieförfattare så är man

Texten till Skoglund var namnet kan man läsa här, Vi syns vid målet, den har varit publicerad på NoN i DN och blivit omnämnd av Språkbanken på universitetet i Göteborg. Varje julafton då Nacka fyllde år samlas i dag fans och gamla södernostalgiker här och det hålls tal och det skålas i julmust får man förmoda.

Andra bloggar   om Kista  Andra bloggar om litteratur    Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om Lennart Nacka Skoglund

 © Thommy Sjöberg